Klassiek Mac OS draait volledig (en efficiënt) in browser
Het emuleren van oudere computerplatformen is al jaren mogelijk waarbij vooruitgang in modern hardwarevermogen weet te compenseren voor kracht en mogelijkheden van exotische chips en speciale software. Ook het in browsers emuleren van klassieke systemen heeft de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gezet. Toch brengt het project 'Infinite Mac' weer verbeteringen, waardoor praktische bruikbaarheid een niveau hoger komt te liggen.
Terugwaartse compatibiliteit
De online te benutten Mac-emulatie is gebaseerd op de oudere in-browser port van de Basilisk II-emulator. Laatstgenoemde is een opensourceprogramma (voor Linux, Windows en Mac OS X) dat antieke Macs emuleert. Die Apple-computers hebben dan 68k-processors van chipfabrikant Motorola, die dienst deden in Macs vóór de overgang naar PowerPC-chips (PPC) van Apple, Motorola en IBM. Daarna is Apple overgegaan op Intel-processors, om nu weer te migreren naar zelfontworpen chips op basis van de ARM-architectuur.
Bij elke overgang heeft Apple wel middelen geboden om de overstap te versoepelen, voor gebruikers en de software die zij gebruiken. Maar de diverse chiptransities - met bijbehorende OS-overgangen - hebben de terugwaartse compatibiliteit wel telkens grenzen gegeven. Apple staat er ook om bekend dat het op gegeven moment oudere technologie afkapt, soms niet eens vanwege een hardware-overstap maar vanwege zelf opgelegde softwarevereisten.
Eigen Mac-apps draaien
Om die meerdere kloven naar het verre Mac-verleden te overbruggen, heeft ontwikkelaar Mihai Parparita de browserport van Basilisk II opgepakt en aangepast. Zijn veranderingen aan de 2017-browsercode van ontwikkelaar James Friend brengen de emulatie van oude Macs in webbrowsers naar een breder publiek, schrijft Ars Technica. Zo heeft Parparita het oude Mac-besturingssysteem en de meegeleverde apps gecomprimeerd en opgedeeld in brokken die naar behoefte worden gedownload.
Verder heeft 'Infinite Mac' blijvende opslag waardoor aangebrachte veranderingen in de virtuele Mac-systemen bewaard blijven. Dit gebeurt dan in een IndexedDB-opslag op de clientcomputer van eindgebruikers die de geëmuleerde antieke Macs gebruiken in hun browsers. Ook is het mogelijk om data uit te wisselen met de geëmuleerde Macs, zoals bijvoorbeeld eigen apps voor het klassieke Mac OS. Parparita geeft technische en praktische uitleg in een blogpost over zijn Macintosh-project voor het in-browser draaien van Mac OS 8 en het in-browser emuleren van System 7.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee