Microsoft nodigt Trojaans paard uit op de campus
Microsoft doet er alles aan om af te komen van het oude imago van het bedrijf dat voormalig topman Steve Ballmer zo furieus verdedigde. "Linux is een kanker dat zich wat betreft intellectueel eigendom hecht aan alles waar het mee in aanraking komt", stelde de toenmalig Microsoft-topman nog in 2001 om aan te geven hoe hij zich afzette tegen de GNU GPL-beweging die streeft naar het vrijgeven van de broncode (open source) van alle software.
Hoe bijzonder is het dan als 18 jaar later Richard Stallman - de oprichter van de Free Software Movement en drijvende kracht achter het GNU GPL-project - zijn ideeën uiteen komt zetten voor de onderzoekers van Microsoft. Microsoft Azure Chief Technology Officer Mark Russinovich meldde het enthousiast op Twitter.
Het illustreert hoe Microsoft de afgelopen jaren zijn koers heeft verlegd. Hoewel er nog steeds kritiek is op de manier waarop het bedrijf omgaat met zijn opensource-ambities. Maar Microsoft heeft grote stappen gemaakt. Denk aan het feit dat Windows 10 nu gebaseerd is op een Linux-kernel, dat grote delen van .NET in het opensource-domein zijn gepubliceerd en dat de Edge-browser binnenkort is ontwikkeld op een Chromium-basis.
Stallmans kritiek op Microsoft is er echter niet minder op geworden. Zijn persoonlijke webpagina stallman.org heeft een sectie over Microsoft die louter bestaat uit 'Reasons not to use Microsoft'.
De inhoud van de voordracht
Wat Stallman de Microsoft-onderzoekers precies op het hart heeft gedrukt, blijft wat onduidelijk. Hij heeft nadrukkelijk verzocht video's en slides niet te delen. ZDNet had echter contact met een van de deelnemers en de conclusies is dat Stallman een vrij algemeen verhaal hield over het belang van de freesoftware-beweging. Hij zou ook verzocht hebben dat GitHub - dat inmiddels onder de Microsoft-vleugels opereert - gebruikers beter opvoedt in 'licentiehygiëne'. Hij wil ook graag dat hardwareproducenten de specificaties van hun producten openbaar maken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee