MRI toont waarom we beveiligingsboodschappen negeren
Amerikaanse wetenschappers besloten om te onderzoeken, hoe dat in de hersenen werkt. Ze maakten daartoe MRI-opnamen van de hersenen van proefpersonen die aan de standaard waarschuwingsboodschappen worden blootgesteld.
Daaruit bleek dat de hersengebiedjes die verantwoordelijk zijn voor beeldverwerking al na één herhaling van een beveiligingsboodschap een sterke daling van activiteit te zien geven. En dat wordt er niet beter op als er meer volgen. Gevolg daarvan is dat de gewaarschuwden steeds sterker de neiging vertonen om die boodschappen te negeren. Dat is dus niet te wijten aan onachtzaamheid of zorgeloosheid van de gebruikers, het is gewoon een functie van de manier waarop onze hersenen werken, onderstrepen de onderzoekers.
Variatie in ontwerp helpt
Software-ontwerpers staan hier niet helemaal machteloos tegenover. De onderzoekers hebben namelijk ook getest wat het effect is van wijzigingen in de vorm, tekst, opmaak of kleur van de waarschuwingsboodschappen c.q. - boxjes. Wanneer daar voldoende variatie in zit, is het habituatie-effect meetbaar minder.
Het onderzoek is gepubliceerd onder de titel How Polymorphic Warnings Reduce Habituation in the Brain — Insights from an fMRI Study.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee