Nvidia kan korrelige foto’s herstellen met AI
Het ‘neurale systeem’ is door de onderzoekers getraind om afbeeldingen te herstellen door het systeem veelvuldig voorbeelden van korrelige en beschadigde foto’s en een bijbehorend ‘schoon’ exemplaar van diezelfde foto’s voor te schotelen. Hierdoor leerde het AI-systeem uiteindelijk zelf hoe het de foto kan repareren naar een schoon exemplaar. In de ontwikkelingsperiode is het systeem door de onderzoekers getraind met behulp van 50.000 foto's.
Deep learning
Uiteindelijk is het systeem getraind door twee keer een korrelige foto aan te leveren, en is het volgens Nvidia nu in staat om zelf de foto te verbeteren zonder ooit het ‘schone’ exemplaar te hebben gezien.
"Het is voor het systeem mogelijk om te leren om signalen te herstellen zonder ooit de schone signalen te hebben gezien. De prestaties hierbij zijn soms groter dan bij de trainingen waar werd gewerkt met hulp van schone exemplaren", zo schrijft Nvidia. “Het systeem staat op één lijn met state-of-the-art methodes die gebruik maken van schone voorbeelden - met behulp van precies dezelfde trainingsmethodologie, en vaak zonder noemenswaardige nadelen in trainingstijd of prestaties."
Hulp voor MRI-scans
Om het systeem te testen, valideerde het team het neurale netwerk op verschillende datasets. Volgens de onderzoekers kan de methode kan zelfs worden gebruikt om MRI-afbeeldingen te verbeteren, waarmee de weg vrijgemaakt kan worden om medische beeldvorming drastisch te verbeteren.
Het systeem maakt gebruikt van NVIDIA Tesla P100 GPU's met het cuDNN-versnelde framework TensorFlow voor deep learning.
Nvidia kwam op maandag met onderstaande video om het systeem toe te lichten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee