Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle schroeft ambities voor Java 8 terug

Het onderdeel dat Oracle wil laten vallen is Project Jigsaw. Dat project moet het voor Java-ontwikkelaars mogelijk maken om programma's in modulaire vorm te schrijven en te verspreiden. Dat zou verschillende voordelen opleveren. Het zou eenvoudiger worden om applicaties schaalbaar te maken, zodat ze te configureren zijn voor de grootste servers tot 'embedded' apparaten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een modulaire opzet zou het downloaden van versies van de software versnellen, en zou de optimalisatie van de prestaties in het gebruik op verschillende platformen vereenvoudigen. En - 'last but certainly not least': het belooft een einde te maken aan de JAR-hell, het probleem dat in Java-applicaties verschillende versies van bibliotheken met beschikbare objecten (Java Archives) kunnen ontstaan die vervolgens niet of lastig uit elkaar te houden zijn.

Project Jigsaw problematischer dan verwacht

Project Jigsaw zou aanvankelijk in Oracle 7 meegeleverd worden. Dat werd destijds geschrapt om ervoor te zorgen dat het niet nog langer dan 5 jaar zal duren voordat er een opvolger van Java 6 kwam. Maar ook Java 8 is niet haalbaar, waarschuwt hoofdarchitect Mark Reinhold van Oracles Java-platformgroep in een blog.

Volgens Reinhold zijn er nog verschillende technische problemen op te lossen. Hij noemt daarbij met name het handhaven van de compatibiliteit met bestaande code en de ondersteuning van zogeheten containers, een type modules met heel eigen eisen aan dynamiek en ondersteuning van meerdere versies. Het is volgens hem uitgesloten dat die problemen opgelost en grondig getest worden voor mei 2013 - de uiterste datum om meegenomen te kunnen worden in Java 8, dat voor september 2013 gepland staat.

Java 8 niet voor 2014 klaar, als gewacht wordt op Jigswaw

Officieel is de beslissing aan de Java SE 8 Expert Group. Reinhold heeft die stuurgroep inmiddels voorgesteld om tot uitstel van Project Jigsaw te besluiten. Hoewel hij dat een onprettig besluit noemt is het te verkiezen boven uitstel, stel hij. Want anders verschuift de introductie van Java 8 naar medio 2014. En dat betekent dat de Java-ontwikkelgemeenschap ook langer zal moeten wachten op bijvoorbeeld Project Lambda, dat de programmeerconstructie closures in Java ondersteunt. Deze mogelijkheid om een functie een eigen variabelenbereik te geven, was ook al voor Java 7 beloofd. Verder belooft Java 8 een eind te maken aan de problemen met de datum- en tijdklassen in Java en verbeteringen in de annotatiefunctie. Met die laatste kunnen programmeurs aantekeningen bij Java-types maken waar vervolgens gebruik van kan worden gemaakt voor beheer in geïntegreerde ontwikkelomgevingen of kwaliteitsmeting in daarvoor geschikte hulpmiddelen.

Elke twee jaar nieuwe release zou het doel moeten zijn

Los daarvan zou het de ambitie van de ontwikkelaars van de Java-programmeertaal moeten zijn, om iedere twee jaar met een nieuwe release te komen. Zo'n voorspelbaar vernieuwingsschema werkt voor de Java-gemeenschap veel prettiger dan een onvoorspelbare cyclus waarbij een nieuwe release pas uitkomt wanneer alles wat ervoor bedacht is ook af is. De consequentie is dan wel dat Project Jigsaw de trein voor 2013 gemist heeft, stelt Reinhold. Maar daar staat tegenover dat de Java-gemeenschap er op kan rekenen dat Java 9 in 2015 uitkomt. En volgens Reinhold dan met de resultaten van Project Jigsaw erin verwerkt.

Formeel heeft de Java SE 8 Expert Group nog geen beslissing genomen. Maar gezien Oracles invloed in de expertgroep, Reinholds aanzien in de Java-gemeenschap en de kracht van zijn argumenten ligt het niet voor de hand dat e expertgroep het advies naast zich neer zal leggen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in