Overslaan en naar de inhoud gaan

Persoonlijkheidstest voor programmeurs

Op Instagram kreeg ik een interessante reclame te zien. Trainingsbureau WINC stelde voor dat ik een persoonlijkheidstest zou doen om te kijken of ik – je raadt het niet – geschikt zou kunnen zijn voor het beroep van programmeur. Nu had ik een geestige column kunnen wijden aan hoe we niet zo bang hoeven te zijn voor algoritmes als een hoofddocent informatica reclames te zien krijgt voor een programmeurspersoonlijkheidstest.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Maar ik dacht: ach, laat ik eens kijken wat die test mij zoal gaat vragen. Het was een vaag testje. Het begon al met de vraag wat ik zou doen bij een gezakt tentamen. A) Je bent het er niet mee eens. B) Je vindt dat je gefaald hebt, maar de volgende keer slaag je. C) Je onderzoekt waar het is misgegaan en komt met een verklaring.

Die zaken lijken mij niet echt mutually exclusive, want je kunt het ermee oneens zijn en ook onderzoeken waar het is misgegaan.

Een andere vraag was wat ik zou doen bij financiële tegenslag. Je gaat er financieel opeens flink op achteruit; wat is jouw reactie? A) Het leven draait gelukkig niet alleen om geld, ik red me wel. B) Ik vind een manier waarop mijn inkomen er niet op achteruit zal gaan. C) Ik kan goed met geld omgaan en weet mijn uitgavenpatroon aan te passen. Ik vind dat het leven niet om geld draait (A), maar als het moet kan ik ook wel mijn uitgaven aanpassen (C). Wat te doen?

Ik vind het idee dat een programmeur een bepaald soort eigenschappen heeft heel schadelijk voor ons vakgebied

Na 25 vragen – de ene vraag nog ambiguer dan de andere – kreeg ik uiteindelijk de uitslag toegemaild. En gelukkig maar: ik ben geschikt voor een carrière als programmeur, want ik ben een probleemoplosser. Het advies luidde dan ook om me in te schrijven voor een WINC-cursus.

Wat vervolgens volgde was een bak clichés waar een gemiddelde Hollywoodfilm nog een puntje aan kan zuigen. Ik ben bijvoorbeeld “van nature erg objectief” en “gericht op techniek en systemen”. Het is niet alleen halleluja, er komen ook zorgen voort uit de test, want “omgang met mensen is een uitdaging voor je”.

Nu vraag je je misschien af waarom ik me zo druk maak over deze test dat ik er een column aan wijd. Nou, ik vind het idee dat een programmeur een bepaald soort eigenschappen heeft heel schadelijk voor ons vakgebied. Zeker dat “van nature” is kwalijk. We weten uit onderzoek dat bijvoorbeeld vrouwen minder snel voor een vakgebied kiezen als ze denken dat talent in het vakgebied aangeboren is. Dit geldt ook voor kinderen uit andere ondervertegenwoordigde groepen.

Het is ook iets dat typisch bij de IT hoort. Want wij zijn toch allemaal van die specialerds, echt geboren met een neusje voor bits en bytes? Maar is dat wel zo? En geldt dat dan voor andere beroepen ook? Heeft iedere dokter bepaalde persoonskenmerken, of een manager? Het is fijn als een dokter zowel analytisch is, maar ook oog heeft voor mensen. Als een manager in processen denkt, maar ook ad rem kan handelen als dat nodig is. Net zo goed moet iedere programmeur de balans zoeken tussen zijn of haar verschillende karaktereigenschappen, die nu weer eens handig en dan onhandig zijn. Want het programmeursgen moet volgens mij nog gevonden worden.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in