Overslaan en naar de inhoud gaan

Prachtige legacy

Verwonderd kijkend naar de laatste mogelijkheden die de technologie ons kan bieden, vergeten we wel eens waar de basis is gelegd van al dat moois. Gelukkig hebben we dan de grappige ‘memes’ van de plaatjes van Star Trek en Starship Enterprise die aangeven welke van die gadgets nu op je telefoon zitten.

oude code

De SciFi-wereld volgend: voel je je in een andere wereld bij het kijken naar films als Dune en Avatar? Interessant is dat de basis van het kunnen kijken naar 3D-films stamt uit 1980, en is bedacht door wetenschapster en uitvinder dr. Valerie Thomas. Na afronding van haar studie Natuurkunde met ‘top honors’ werkte ze bij NASA aan diverse programma’s, waaronder die voor het Landsat satellietprogramma. In 1980 kreeg ze het patent op de Illusion Transmitter, die gebruikt wordt voor TV, films, chirurgie en door de NASA om 3D-beelden te genereren van de aarde. Haar patent werkt nog steeds door in de technologische ontwikkelingen van vandaag.

Ook in de ontwikkeling van programmeertalen zie je hoe basisbeginselen doorwerken. Het NASA-programma dat de maanlandingen mogelijk maakt kent een bekende leider van het software en development programma: MIT expert dr. Margaret Hamilton. De foto's van haar naast stapels uitgedraaide code voor de Apollo-missie zijn beroemd. Interessant is ook de introductie van haar humoristische termen als FLTs - “Funny Little Things” voor kleine bugs en het gebruik van de “Auge Kugel” methode om programma’s te debuggen. Met andere woorden, code met het oog bekijken en hiaten opzoeken. Iets wat tegenwoordig bijna niet meer lukt met alle gegenereerde en gecompileerde code. Totdat er écht iets mis gaat. Dan ga je naar die ene senior engineer, die ene programmeur die het wellicht wel kan uitpluizen. Gelukkig zijn ze er nog, maar voor hoe lang? In veel organisaties raken ze ‘extinct’.

Wellicht dat de hernieuwde aandacht voor zuiver programmeren nog nèt op tijd komt. Zuivere Java-code via de Normalised Systems methode van de Universiteit Antwerpen en de aandacht voor mooie Cobol-code - weer in ere hersteld door het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Cobol, waarvan de basis werd gelegd door dr. Grace Murray Hopper in 1959. Hard nodig die goede code, en vaak Cobol-code (!): het vormt momenteel de cruciale basis van ons digitale wereldwijde eco-systeem. Prachtige legacy, van 3D-beelden, zorgsystemen tot internationaal betalingsverkeer. Een beetje meer eer en eerbied voor zowel de grondleggers als de technologie is gewenst!

Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 2 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in