Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjoemelsoftware gaat honderden miljoenen meer kosten

Frauderen met software wordt een nóg kostbaardere zaak. Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro's aan compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.
VW dieselmotor
© Volkswagen
Volkswagen

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3.000 euro. Voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Deze uitspraak van de rechter geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten hebben gekocht bij autodealers die door de claimstichting zijn betrokken in de rechtszaak.

Auto minder waard

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak in het voordeel van de Stichting Car Claim kan nog beroep worden aangetekend.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe dat het op grote schaal emissietesten heeft gemanipuleerd. Dat heeft de automaker gedaan met zogeheten sjoemelsoftware in de dieselwagens. Die programmatuur kon detecteren wanneer een auto op een testband stond om te worden gekeurd qua uitstoot van stikstofoxide.

Al miljoenen en miljarden gekost

De sjoemelsoftware paste dan stilletjes vermogen en verbruik aan, zodat het binnen de wettelijke milieueisen bleef. Hierdoor leken dieselauto's dus schoner qua uitstoot dan ze in werkelijkheid zijn. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd. De uitspraak van de Amsterdamse rechter nu doet hier nog een schep bovenop.

Update:

Volkswagen gaat in beroep tegen de uitspraak. De automaker heeft in een later afgegeven verklaring gesteld het niet eens te zijn met de uitspraak. Nederlandse autobezitters hebben volgens Volkswagen helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld. Deze verklaring is door de Duitse onderneming gegeven namens alle betrokken autobedrijven. Naast Volkswagen hebben namelijk meer automerken zich schuldig gemaakt aan sjoemelsoftware.

De affaire, die dieselgate is gedoopt, heeft volgens de betrapte autofabrikanten ook niet geleid tot lagere handelswaardes voor dieselauto's die doorverkocht werden. Volkswagen benadrukt verder na het aan het licht komen van het schandaal proactief stappen te hebben ondernomen om schade voor Volkswagen-rijders te voorkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in