Softwareproblemen Boeing gevolg van gebrek aan testen
Geld was nooit een bepalende factor in het testen en verifiëren van onze systemen, zegt vice president John Mulholland, verantwoordelijk voor het bemanningsprogramma van het nieuwe Boeing ruimtevaartprogramma. Hij was bereid vooruitlopend op de officiële uitslagen vast in te gaan op de geconstateerde problemen.
De vlucht liep op twee momenten fout en in beide gevallen waren het softwaremissers die de oorzaak waren. Het eerste geval deed zich voor toen de raket een verkeerde tijd doorkreeg van de lanceerinstallatie tijdens de aftelprocedure voor de start. Er zat een verschil van 11 uur ten opzichte van de correcte tijd. Daardoor ontstond een vertraging bij het verlaten van de dampkring en werd te veel brandstof verbruikt door de capsule. Het gevolg was dat de capsule niet in staat was bij het ISS te komen.
Vervolgens dreigde ook nog een fout bij de terugkeer van de capsule naar de aarde. Die kon ternauwernood worden voorkomen met een fix, anders waren de remraketten aan de capsule op een verkeerde manier afgegaan waardoor het gedeelte dat de bemanning zou hebben bevat, tegen de net afgestoten servicemodule zijn gebotst.
Nooit een geïntegreerde softwaretest
Mulholland zegt nu dat nooit een volledige softwaretest is gedaan voor het complete traject vanaf het moment van lancering tot het koppelen aan het ruimtestation. Deze 48 uur is opgedeeld en de tests werden op de afzonderlijke brokken uitgevoerd. Met geïntegreerde tests was bijvoorbeeld het eerste softwareprobleem zeker naar boven gekomen, verklaarde Mulholland.
Maar er ging meer fout zegt Mulholland. Er is geen test uitgevoerd op elke "complexe logische string". Er is dus wel een basale check op alle code gedaan maar er is verzuimd met alle mogelijke variabelen de uitkomsten van de code door te lopen.
Nieuwe testroutines nodig
Volgens Mulholland zijn "harde lessen" geleerd van deze lancering die gelukkig nog geen mensen aan boord had. Boeing werkt nu zo'n kleine tien jaar aan de ontwikkeling van een nieuw ruimteschip zodat NASA voortaan weer onafhankelijk van de Russische ruimtevaartindustrie naar het internationaal ruimtestation kan gaan. Aan het project is inmiddels zo'n 4,8 miljard dollar uitgegeven.
De volgende stap is om de geïntegreerde softwaretests als standaard procedure in te voegen in de routines.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee