Overslaan en naar de inhoud gaan

Teams claimt halvering energieverbruik

Het tegenwoordig veelgebruikte Teams staat te boek als zwaardere applicatie dan bekende concurrenten als bijvoorbeeld Zoom. Laptops worden warmer, accu's lopen sneller leeg. Microsoft is zich daar bewust van en komt nu met de claim dat het energieverbruik van Teams tijdens videovergaderingen is gehalveerd.
videoconferencing
© Microsoft
Microsoft

Efficiënter gebruik van hardwarebronnen zoals de processor en het geheugen tijdens gesprekken en videovergaderingen via Teams geniet ontwikkelaandacht van de maker. Microsoft heeft diverse optimalisatieslagen doorgevoerd in de app. "Waarom is dit belangrijk? Naast het verminderen van energiekosten, verlagen deze optimalisaties de belasting op de hardware van een organisatie", blogt Microsoft-manager Robert Aichner.

Low-end hardware

Daarmee moet Teams dus beter bruikbaar zijn op apparaten met lichtere processors en relatief weinig - of minder vrij - geheugen. Aichner schrijft in zijn blogpost ook over een verbeterde consistentie en efficiëntie van Teams-videovergaderingen en -gesprekken voor verschillende apparaten. Het brede gebruik van Teams heeft Microsoft de uitdaging gegeven om gebruikers te voorzien van vergelijkbare ervaringen op zeer uiteenlopende pc's, laptops, tablets, enzovoorts.

"We zijn eraan toegewijd om fantastische bel- en vergaderervaringen te verzekeren voor gebruikers op low-end hardware net zoals op high-end workstations en high-resolution monitors", verzekert de principal group program manager van Microsoft. Één van de factoren die de leverancier daarbij aanpakt is het energieverbruik voor verschillende gebruikersprofielen, ongeacht de onderliggende hardware.

Sprongen en stappen

In de vele maanden van de wereldwijde coronacrisis heeft Microsoft een reeks van verbeteringen doorgevoerd. De blogpost nu beschrijft deze ontwikkeling, sinds juni 2020. Hierdoor verbruikt Teams nu 50% minder energie tijdens intensieve scenario's zoals videovergaderingen met meer dan tien deelnemers. De grootste sprongen zijn in oktober 2020 en februari 2021 gemaakt, maar daarna heeft Microsoft nog significante stappen gezet in juni, november en december 2021. De blogpost sluit af met de belofte dat er meer optimalisaties - en nieuwe functies - in de pijplijn zitten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in