Verse release van oude BRP-broncode, ter lering
Vóór het einde van deze maand maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ‘nieuwe’ broncode openbaar. Het gaat om een nieuwe release van juist oude broncode van de BRP (basisregistratie personen), een ambitieus ICT-project bij de overheid dat jaren en miljoenen is uitgelopen. Deze operatie is uiteindelijk in de zomer van 2017 geschrapt.
Niet voor hergebruik
De broncode van dit maatwerk is eind vorig jaar al geopenbaard, en in maart dit jaar nog aangevuld met de meest actuele code. De releases omvatten ook documentatie, testbestanden, een testrapport, en het logisch ontwerp voor de BRP. Daar komt deze maand nog oudere code bij. Bewindsman Knops heeft de aanstaande release van twee oudere versies aangekondigd.
De eerdere broncode is gepubliceerd onder een opensourcelicentie, “voor eventueel hergebruik”. De toevoeging van oudere versies dient hier echter niet toe. Zij zijn daarvoor “nauwelijks geschikt”, schrijft Knops in zijn aankondiging van de aanstaande code-release. De staatssecretaris meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Terugkijken, en leren
Wel zijn de twee oudere versies van het ontwikkelde maatwerk “interessant om terug te kunnen kijken op de Operatie BRP”. De twee versies waarvan de broncode wordt geopenbaard, vertegenwoordigen twee cruciale momenten in de woelige ontwikkelgeschiedenis van de BRP.
De oudste versie is van het moment van doorstart in 2013, toen ICT-onderzoeksbureau Gartner een audit had uitgevoerd. De tot dan toe ontwikkelde software was door Gartner gekeurd en als ‘gereed’ bestempeld. Dit bleek echter niet helemaal te kloppen, wat heeft geleid tot opnieuw uitloop qua tijd en budget.
De andere versie waarvan de broncode deze maand nog wordt geopenbaard, stamt van twee jaar terug toen de BRP-software een diepgaande herziening ging krijgen. Deze code geeft de stand van zaak weer “vlak voor de zogenaamde refactoring in 2016”, schrijft Knops aan de Tweede Kamer.
Vooruitkijken, en herhalen?
“Gelijktijdig worden dan op GitHub ook zes binnen het programma operatie BRP opgestelde documenten gepubliceerd die samenhangen met besluitvorming in de voormalige Stuurgroep BRP”, vult Knops nog aan.
In de releaseronde van maart zijn deze stukken niet geopenbaard. De reden daarvoor is dat besluitvorming in die voormalige stuurgroep specifiek onderdeel vormde van het toen nog lopende onderzoek van de Commissie BRP, legt de staatssecretaris uit.
Knops heeft de Kamer in juli dit jaar geïnformeerd over toekomstplannen voor het BRP-stelsel. Deze worden in overleg met gemeenten en in gesprek met stakeholders opgesteld. Dit moet in 2020 een kabinetsvisie opleveren en in datzelfde jaar nog een ontwikkelagenda voor de technische realisatie van het nieuwe BRP.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee