Overslaan en naar de inhoud gaan

Vorige 3 Android-versies goed voor bulk van de markt

Google werkt na half jaar stilstand zijn overzicht bij van Android-versies die daadwerkelijk in gebruik zijn. Het distribution dashboard van de Android-maker telt versies op basis van recente verbindingen met Google's app store (Play) voor het smartphonebesturingssysteem. De courante versie 8 (Pie) is nu voorbij de 10 procent marktaandeel, maar de drie voorgangers zijn goed voor bijna twee derde van de markt. De vier voorgangers van Pie vormen bijna 80 procent van het Android-gebruik.
Android-versies
© Google
Google

Android 9, wat in augustus vorig jaar is uitgekomen, kan nu bogen op 10,4 procent marktaandeel. Google gaat prat op meer dan 2,5 miljard actief gebruikte Android-apparaten. De verscheidenheid aan versies van het daarop draaiende besturingssysteem is al jaren een probleem, voor security, voor app-ontwikkelaars en voor Google. Het bedrijf heeft zijn distribution dashboard de afgelopen zes maanden om onduidelijke redenen niet bijgewerkt, maar heeft nu weer een verversing doorgevoerd. Formeel was Google bezig met onderhoud van die site, was de verklaring die VentureBeat begin dit jaar kreeg over het dashboard.

Vorige, eervorige, en nog ouder

Daarop valt nu te zien dat Pie weliswaar gestaag groeit, maar dat de directe voorgangers nog veel in gebruik zijn. Oreo (versie 8 en 8.1) draait op 28,3 procent (respectievelijk 12,9 en 15,4 procent). Nougat (Android-versie 7 en subversie 7.1) functioneert op 19,2 procent (respectievelijk 11,4 en 7,8 procent) van de ruim 2,5 miljard Android-apparaten die in de praktijk in gebruik zijn. Marshmallow (wat versie 6 is) heeft nog altijd een forse 16,9 procent. Lollipop (5 en 5.1) draait op 14,5 procent (respectievelijk 3,0 en 11,5 procent).

De voorgangers van Android Pie zijn grofweg in de zomer van de voorgaande jaren op de markt gekomen, soms net na de zomer. Daarbij zijn proefversies telkens aan het begin van elk jaar beschikbaar gesteld aan smartphonemakers en app-developers. Marshmallow stamt dus uit 2015 en Lollipop uit 2014. Volgens Google is Pie de Android-versie die het snelste de mijlpaal van 10 procent heeft gehaald. Sinds de vorige versie (Oreo) heeft Google een modulaire aanpak (Project Treble) van zijn mobiele besturingssysteem doorgevoerd, wat updaten moet vergemakkelijken voor toestelmakers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in