Europese netvereniging waarschuwt voor krapte op stroomnet
De Europese elektriciteitsnetwerken kunnen de snelle uitbreiding van hernieuwbare energie op het continent niet aan, waarschuwt de Europese branchevereniging voor de elektriciteitssector Eurelectric. Krapte komt eraan en dat kan IT-gebruik flink raken: duurder maken, waardoor businessmodellen kunnen verschuiven.
Eind vorig jaar is al voorspeld dat de toen hoge energieprijzen voor hogere cloud- en hostingprijzen gingen zorgen. Straks kan schaarste voor hogere energieprijzen zorgen, met dan eenzelfde domino-effect. Volgens Leonhard Birnbaum, hoofd van Eurelectric, zitten de stroomnetwerken in steeds meer regio's in Europa aan hun maximumcapaciteit, door de snelle uitbreiding van hernieuwbare energie.
Steeds meer het knelpunt
"Het elektriciteitsnet wordt steeds meer het knelpunt", zegt de voorzitter. Het gevolg daarvan is dat onder andere duurzame energieprojecten in de wachtrij staan om aangesloten te worden op het netwerk. Volgens Birnbaum worden netwerkbeheerders "overspoeld met aansluitverzoeken" van energieproducenten, zoals leveranciers van wind- en zonne-energie.
Volgens schattingen van Brussel zijn er tot 2030 investeringen in het stroomnet nodig van 584 miljard euro per jaar, om de groene doelstellingen te halen. Wie hier precies voor moet opdraaien, is niet bekend. Voor een deel zal het waarschijnlijk betaald worden door de netwerktarieven te verhogen. Dat beïnvloedt dan weer het gebruik - ook van IT - wat marges onder druk zet en wat dan verdienmodellen kan knijpen of zelfs onderuit halen.
Al gewaarschuwd
In Nederland waarschuwen netbeheerders al langer dat het elektriciteitsnet in ons land de massale overstap naar zonnepanelen niet aankan. Door de energietransitie en de grotere vraag naar elektriciteit bij bedrijven, doordat ze moeten overstappen van gas naar stroom, loopt het net in steeds meer gebieden in het land vol. Op veel plekken is er onvoldoende netcapaciteit om aan alle vraag naar elektriciteitstransport te voldoen. In bepaalde regio's zijn al stops ingesteld, voor uitbreiding of aansluiting van nieuwe grootgebruikers.
Netbeheerder Alliander gaf eerder dit jaar aan dat niet alleen bedrijven, maar ook consumenten steeds vaker hinder ondervinden van de energietransitie. Zo komt het voor dat ze hun opgewekte zonnestroom kortstondig niet kunnen terugleveren aan het stroomnet.
92% duurder
Begin deze week heeft accountants- en adviesorganisatie PwC Nederland voorgerekend dat de kosten voor elektriciteit en gas in Nederland komende decennia flink gaan stijgen, door de energietransitie. Consumenten en bedrijven krijgen daardoor fors hogere tarieven en belastingen. Voor de komende tien jaar voorziet PwC een prijsstijging van 92% en in 2040 wordt energie weer 30% duurder.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee