Nederlaag dreigt voor open standaarden in Europa
Een en ander zou een nederlaag betekenen voor Kroes - die EU-instellingen juist zou willen verplichten in de eigen software te migreren naar open standaarden - en een coup tegen open standaarden door het directoraat-generaal bedrijfsleven en lobbyisten van Microsoft. Laatstgenoemden lopen de deur plat om Kroes’ voorstellen te torpederen.
Ook het Franse blad PC Inpact meldt op gezag van welingelichte kringen, dat Kroes onder druk zou staan om afstand te nemen van het idee van open standaarden. Een recente conceptversie van de digitale agenda die het blad heeft bemachtigd, bevestigt die lezing overigens niet. Daarin staan de uitgangspunten van open standaarden en interoperabiliteit nog fier overeind.
In een ander document dat nu is voorgelegd aan de Europese Commissie wordt wel steeds meer afstand genomen van de voorkeur voor open standaarden. Mogelijk is dat het document dat de zegslieden van Hammerstein heeft getriggerd, hoewel dat niet te bevestigen is. Het gaat daarbij om het European Interoperability Framework dat ontwikkeld wordt in het kader van het programma Interoperability Solutions for European Public Administrations. De Free Software Foundation Europe heeft daarvan een tweede concept in handen gekregen dat voorstanders van open source en open standaarden niet vrolijk zal stemmen.
Uit een analyse van de FSFE blijkt bijvoorbeeld dat in de onderhandelingen over de tweede versie daarvan de zinsnede ‘Standaarden zijn essentieel voor interoperabiliteit’ gewijzigd is in:
‘Hoewel er samenhang bestaat tussen openheid en interoperabiliteit, is het ook waar dat interoperabiliteit kan worden bewerkstelligd zonder openheid, bijvoorbeeld door homogeniteit van de ICT-systemen […]’.
Verderop in het document is de zinsnede gesneuveld dat Europese instellingen actief moeten werken aan eliminatie van gesloten software. In de jongste variant heet het dat iedere opsteller van specificaties zelf moet kunnen beslissen hoe open die specificaties zijn.
Volgens de FSFE kan de conclusie niet anders zijn dan dat de Europese Commissie zijn oren sterk laat hangen naar het geluid van een bepaalde lobbyclub: de Business Software Alliance. Of dat ook voor Eurocommissaris Kroes geldt of alleen voor (een deel van) haar ambtenaren, is nog de vraag. Een rede in 2008 – waarin ze overigens een genuanceerd standpunt innam over de voors en tegens van open en gesloten technologie – besloot Kroes met de opmerking: “Ik herken een slim bedrijfbesluit als ik er een zie – kiezen voor open source is zeker een slim bedrijfsbesluit.” Natuurlijk was Kroes toen wel Eurocommissaris voor mededingingszaken. Maar als ze die mening nog steeds is toegedaan, kan ze zich opmaken voor een stevige discussie met haar ambtenaren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee