Overslaan en naar de inhoud gaan

Technologie volgt groei bandbreedtebehoefte niet meer

Web 2.0-dienstverleners als Google en Facebook genereren een hoeveelheid dataverkeer dat op drukke momenten makkelijk de huidige 10Gbps-verbindingen in hun rekencentra verzadigt.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Tijdens de bijeenkomst gaven technici uit de netwerkindustrie aan in 2011 chips te kunnen leveren met een capaciteit van 25 Gbps. Die kunnen de basis vormen van netwerkapparatuur van 100 tot 400 Gbps. Maar zij tasten nog in het duister over de aanpak die de daaropvolgende stap mogelijk moet maken. Google heeft terabit per seconde apparatuur nodig in 2013, zei een woordvoerder van Google op deze conferentie waar onder meer EE Times verslag van deed.

We raken aan de grenzen van wat mogelijk is met het schakelen in halfgeleiders, volgens een Intel-woordvoerder. Een van de gevolgen is dat de ontwikkelingskosten sterk omhoog gaan. Tot nog toe werden steeds meer transistors op een oppervlak gezet. De extra kosten van de productie daarvan daalden steeds. Daardoor was het steeds mogelijk elke 2 jaar de capaciteit van netwerkapparatuur te vertienvoudigden bij gelijkblijvende kosten. Maar dat gaat niet meer op voor Tbps-apparatuur.

Meer 10 Gbps-chips naast elkaar plaatsen om zo tot poorten te komen die hogere snelheden aankunnen, is mogelijk, zoals blijkt uit de eerste generatie 100 Gbps-apparatuur. Het probleem is dat voor een tweeweg-verbinding dan twintig 10 Gbps-eenheden naast elkaar moeten functioneren en de kans op overspraak (crosstalk) groot is. Toch denken de technici wel over combinaties van zestien 25 Gbps-eenheden om zo netwerkapparatuur met 400 Gbps-poorten te kunnen produceren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in