Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfmoord na verlies prototype iPhone4G

Foxconn produceert de iPhone 3G voor Apple, en is kennelijk ook betrokken bij het plannen van de volgende generatie iPhones. Het bedrijf had in ieder geval een aantal prototypes van nieuwe iPhones in huis.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De 25-jarige Sun Danyong had deze prototypes onder zijn beheer, en merkte tot zijn afgrijzen dat hij één van de zestien toestelletjes kwijt was. Na vruchteloze pogingen het toestel terug te vinden, lichtte hij zijn baas in. Wat er daarna precies gebeurd is, is onduidelijk. Maar volgens verschillende bronnen werd er vervolgens huiszoeking gedaan bij de man en werd hij in een isoleercel geplaatst. Sun zou ook hardhandig ondervraagd zijn.

Van deze aantijgingen is alleen indirect bewijs voorhanden, in de vorm van een excuus van de directie van Foxconn en de melding dat er een onderzoek is gestart naar de gedragingen van de divisie beveiliging. Maar of het alleen de schande van het verlies was of de daaropvolgende gebeurtenissen, Sun voelde zich in ieder geval gedwongen zich het leven te benemen.

Het incident zet hoe dan ook vraagtekens bij de bedrijfscultuur die bij Foxconn heerst. Het zou het bedrijf natuurlijk slecht uitkomen als informatie over nieuwe producten die het voor derden maakt, vroegtijdig zou uitlekken. Zeker als het om Apple-producten gaat: Apple maakt altijd een heel nummer van de geheimhouding tot op de dag van annoncering. Maar dat belang weegt niet op tegen het leven van een mens.

Overigens heeft Apple toch al een reputatie als het aankomt op het kiezen van toeleveranciers in China. In 2006 ontstond er de nodige ophef toen bleek dat de werkomstandigheden en beloning van werknemers dat bij veel Chinese toeleveranciers van Apple – inclusief Foxconn - benedenmaats waren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Apple als enige met dit probleem te maken heeft, maar Apple heeft op de golf van kritiek wel gereageerd met het opstarten van eigen onderzoek. Daarnaast probeert het bij constatering van misstanden verbetering af te dwingen.

Uit Apples meest recente onderzoek blijkt dat er nog een lange weg te gaan is. Bij de productie van iPods en iPhones zijn 85 Chinese fabrieken betrokken. Daarvan betaalden 45 in 2008 niet de geldende vergoeding bij overuren. 23 betaalden zelfs niet aan al hun medewerkers het minimumloon. Bij 7 fabrieken werden in totaal 25 kinderen aangetroffen die te jong waren om te mogen werken. Bij 17 fabrieken was de huisvesting niet in orde.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in