Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebarentaal als computerbesturing in opmars

Alphabet - het moederbedrijf van Google - heeft van de toezichthouder FCC toestemming gekregen voor het gebruik van een krachtiger radar in het Project Soli. Hiermee wil het bedrijf contactloze besturing verder ontwikkeling.
Project Soli
© Google ATAP
Google ATAP

Project Soli stamt al uit 2015. Het doel is computerapparatuur zoals smartwatches en slimme speakers aan te sturen met kleine handbewegingen in plaats van een schermpje aan te raken. Daartoe is een kleine radar ingebouwd in de apparaatjes. Het project werd tot nog toe gehinderd door de maximaal toelaatbare zendkracht van de radar. De toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FCC biedt het bedrijf nu de ruimte de technologie verder marktrijp te maken.

Met de zwakkere radarsignalen was het niet mogelijk alle bewegingen goed te registreren. Daardoor bleven de toepassingsmogelijkheden beperkt. In maart vorig jaar werd daarom een aanvraag gedaan bij de FCC voor het gebruik van hogere zendsterkte. Facebook protesteerde daar echter tegen om dat er vrees bestond dat de Alphabet-aanpak andere toepassingen zou storen. Daarop volgde gesprekken tussen de twee bedrijven waarbij ze uiteindelijk tot een overeenstemming kwamen. Project Soli zou iets lagere radarsterkten gebruiken dan aanvankelijk in de aanvraag stond en Facebook zou daarop zijn bezwaren laten vallen, volgens een bericht in Reuters.

Simpele gebaren

De gebaren die nu in Project Soli worden gebruikt, zijn simpel. Naar de smartwatch toe bewegen met een vinger, activeert het beeldscherm. Door de wijsvinger en duim over elkaar te bewegen worden kunnen schermen worden gewisseld en door met de vinger op de duim te tikken, wordt een klikactie geactiveerd. Door de duim langs de wijsvinger omhoog en omlaag te bewegen kan een volumeknop worden bediend.

Vooral op heel kleine schermpjes kan het toevoegen van 'gesture control' meerwaarde bieden. Toch is het niet de eerste keer dat gebaren worden ingezet als gebruikersinterface. Met de Microsoft Kinect is het mogelijk een pc te besturen, wat voordelen kan bieden in speciale werkomstandigheden, bijvoorbeeld in steriele ruimten of juist wanneer de vingers van de pc-gebruiker heel vies zijn. De Kinect werkt met beeldherkenning op beelden van de videocamera op het apparaat. Microsoft heeft echter in 2017 besloten de Kinect uit de productie te nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in