Overslaan en naar de inhoud gaan

ARM-servers maken geen kans, aldus Torvalds

Computers met ARM-processors zijn al enkele jaren veelbelovend, maar op servergebied weten ze die beloftes nog altijd niet waar te maken. Volgens de oorspronkelijke Linux-ontwikkelaar Linus Torvalds gaat dat ook niet gebeuren. Ook niet door de opkomst van cloud computing, want het ontbreekt ARM-servers aan schaalgrootte enerzijds en clientsystemen voor developers anderzijds. Een kip-ei probleem.
Linus
© Linus Torvalds
Linus Torvalds

"Snappen jullie echt niet waarom x86 de servermarkt heeft overgenomen?", vraagt Torvalds zich af in een open forumpost. De schepper van open source-besturingssysteem Linux, dat vooral op x86-processors wordt gebruikt, schrijft uitgebreid over cross-platform ontwikkeling en de volgens hem niet-bestaande kans dat ARM-servers een serieuze rol gaan spelen. "Sommige mensen denken dat 'de cloud' betekent dat de instructieset er niet toe doet. Develop thuis, deploy in de cloud. Dat is onzin", oordeelt Torvalds.

Thuis en in de cloud

Hij legt uit dat developers hun code willen uitrollen op een zelfde ondergrond als waar ze zelf op ontwikkelen, zodat ze software goed kunnen testen. Met 'thuis' bedoelt hij overigens niet letterlijk in een privé huis van individuele developers, maar in hun eigen werkomgeving. Deze logische en functionele voorkeur leidt er volgens Torvalds toe dat ontwikkelaars x86-systemen in cloudomgevingen willen, ook als dat wat meer zou kosten.

Dat betekent op zijn beurt dat cloudaanbieders meer geld kunnen verdienen met hun x86-omgevingen, waar ze dan dus prioriteit aan zullen geven. "Eventuele ARM-offerings zullen secundair zijn en waarschijnlijk verbannen tot de mindless dregs (misschien front-end, misschien slechts statische html, dat soort dingen)", schrijft Torvalds in zijn forumpost. De reden dat x86-processors de servermarkt hebben overgenomen, is volgens de Linux-maker niet dat die processors goedkoper waren, of krachtiger.

Gemak versus prijs en kracht

Aanvankelijk waren Intel-chips weliswaar goedkoper van hun RISC-concurrenten, maar niet krachtiger. De doorslag is echter gegeven door letterlijk de 'develop thuis' mogelijkheden. "Duizenden kleine bedrijven kwamen uit op willekeurige, kleine, intern draaiende workloads waarvoor het makkelijk was om gewoon een merkloze pc naar keuze te nemen en daar zelf dat kleine ding op te draaien. Naarmate de workload uitbreidde, werd het een 'echte server'. En zodra dat gebeurde, was het ineens zinnig om iemand anders de hardware en hosting te laten verzorgen, en de cloud heeft het overgenomen."

Torvalds legt uit dat dít de RISC-leveranciers de das om heeft gedaan. "Zonder een development-platform zal ARM het nooit redden op de servermarkt." De voorheen vaak onverbloemd sprekende IT-grondlegger noemt pogingen om 64-bit hyperscaling (op basis van ARM) aan de man te brengen "idioot". Er zijn namelijk geen klanten en geen workloads, "omdat je nooit de kleine goedkope computer hebt verkocht die de hele markt heeft gestart".

Apple voorop?

Ondertussen doen er nog altijd geruchten de ronde dat Apple voor zijn Mac-computers overstapt op ARM-processors. Enkele developers en medewerkers binnen Intel hebben dit anoniem gemeld aan Axios. Apple heeft al veranderingen in zijn macOS doorgevoerd om de ontwikkeling van iOS-apps (voor iPhones en iPads) te vergemakkelijken voor Mac-gebruikers. Verder heeft Apple enkele eigen iOS-apps al overgeheveld naar de Mojave-versie van macOS. De eerste Macs met 'ARM inside' zouden in 2020 op de markt komen, wist persbureau Bloomberg vorige week te melden. Dat jaartal is eind vorig jaar ook al genoemd in geruchten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in