Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenters gaan niet onderzees, na succes schrapt Microsoft project Natick

Project Natick was grotendeels een succes, maar had geen zin vanuit operationeel of praktisch oogpunt. Na een looptijd van iets meer dan tien jaar heeft Microsoft onlangs de stekker getrokken uit Project Natick, het baanbrekende onderwaterdatacenterproject. Experts oordelen dat het project nooit een echt haalbare optie voor bedrijven is geweest.

Project Natick-container in havendok
Microsoft

Het bedrijf startte dit onderzoeksproject in 2013 en zag enkele redelijk succesvolle resultaten na het laten 'zinken' van de eerste servers in 2018. De 855 ondergedompelde servers die iets meer dan twee jaar onbeheerd werden achtergelaten, bleken een hoger succespercentage te hebben dan de 135 niet-ondergedompelde servers die Microsoft ter vergelijking gebruikte.

Makkelijke vloeistofkoeling

Slechts zes van de ondergedompelde servers gingen kapot, terwijl er acht van die op het droge uitvielen, wat wijst op potentieel in het project. Datacenters onder water zijn vooral aantrekkelijk vanuit het oogpunt van duurzaamheid vanwege het gemak waarmee vloeistofkoeling kan worden uitgevoerd.

Mark Seymour, ingenieur bij Cadence Design Systems, vertelde ITPro echter dat er beperkende factoren zijn die het onderwater datacenter minder aantrekkelijk maken, ondanks het koelingspotentieel. "Het is duidelijk een potentiële oplossing om vloeistofkoeling te gebruiken door in het grootste volume vloeistof te gaan dat we beschikbaar hebben," zei Seymour.

"Maar terwijl het zeer aantrekkelijk is vanuit het oogpunt van koeling, is het duidelijk minder aantrekkelijk vanuit operationeel oogpunt." Seymour voegde eraan toe dat onderwatertechnologie een probleem vormt voor bedrijven omdat ze deze niet zo gemakkelijk kunnen updaten of upgraden als op het land. "Het is waarschijnlijk niet de makkelijkste manier om flexibel te zijn in een snel veranderende wereld", voegde hij eraan toe.

Uitdaging voor onderhoud

Het onderhouden van datacenters in deze omgevingen zou een vergelijkbare uitdaging vormen, waarbij werknemers onder water moeten reizen om systeemwijzigingen of reparaties uit te voeren. Seymour voegde eraan toe dat er zelfs nu nog klachten zijn over het onderhoud van servers in tanks, dus "je kunt je wel voorstellen" wat voor problemen mensen zouden kunnen krijgen als de servers zich onder zeeniveau zouden bevinden.

Volgens Microsoft worden er geen datacenters meer onder water gebouwd, maar het bedrijf erkende wel dat het belangrijke lessen heeft getrokken uit het project. "Mijn team werkte eraan en het werkte. We hebben veel geleerd over operaties onder zeeniveau en trillingen en de impact op de server. Dus die lessen passen we toe op andere gevallen," vertelde Noelle Walsh, hoofd Cloud Operations and Innovation bij Microsoft, aan Datacenter Dynamics.

Anderen hebben geprobeerd om soortgelijke projecten uit te voeren, zoals in China, waar 100 units zijn ondergedompeld voor de kust van Sanya, een kuststad in het zuiden van het land.

Op andere manieren koelen

Hoewel het onderdompelen van servers een onpraktische aanpak kan zijn voor grootschalige vloeistofkoeling, bestaan er andere opties voor datacenterbeheerders die hun systemen willen koelen. "Er zijn genoeg manieren om de warmte dichter bij de vloeistof te brengen dan via lucht, daar hebben we het eigenlijk over", aldus Seymour.

Eén zo'n methode is direct-to-chip, wat Seymour beschreef als "waarschijnlijk de meest marktklare en meest gebruikte". Hierbij wordt vloeistof in een "koude plaat" op de chip gepompt die helpt de warmte van servers af te voeren.

Het alternatief voor deze methode is om de apparatuur volledig onder te dompelen in vloeistof. Dit is technisch gezien een effectievere manier om warmte te verwijderen, maar wel een die afhankelijk is van een grote hoeveelheid vloeistof die wordt gebruikt en van de compatibiliteit van de apparatuur met de vloeistof zelf.

Bestaand datacenter hergebruiken

Voor zakelijk gebruik zijn er verschillende voordelen te overwegen. direct-to-chip is bijvoorbeeld "waarschijnlijk het meest eenvoudig" voor diegenen die een bestaand datacenter willen hergebruiken met het oog op het verbeteren van de koelsystemen.

Bron: ITProPortal. Dit artikel is door AI vertaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in