Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen nucleaire stroomvoorziening geen optie voor Nederlandse datacentra

De inzet van kleine kerncentrales - zogeheten Small Modular Reactors of SMR's - is voor de datacentra in Nederland niet echt een optie, zegt Stijn Grove, directeur van de branchevereniging Dutch Data Center Association DDA.
nuclear
© Shutterstock
Shutterstock

De afgelopen weken was de inzet van kleine lokale kerncentrales volop in het nieuws. Onder meer de Britse overheid kijkt met belangstelling naar deze vorm van kernenergie, zo blijkt uit een rapport van het Britse ENR dat vorige week werd gepubliceerd. De hoge energieprijzen en de wens onafhankelijker te worden van buitenlandse energieleveranciers, zorgt voor een snelgroeiende interesse in nucleaire energieopwekking.

Overheden besluiten in hoog tempo tot de bouw van kerncentrales met een klassiek omvang en vermogen van honderden tot ruim duizend megawatt. Zo wil de Nederlandse overheid twee nieuwe centrales bouwen in de buurt van het Zeeuwse Borssele, waar al een kerncentrale staat.

In Engeland werd half december ook een contract gesloten met Hyundai en Holtec voor de bouw van de eerste van in totaal 32 zogeheten Small Modular Reactors (SMR). Dit zijn veel kleinere reactoren met een vermogen van enkele tientallen tot ruim honderd MW.

Een analyse van adviesbureau Omdia in december suggereert dat SMR's ook aantrekkelijk kunnen zijn voor plaatsing bij datacentra zodat zij onafhankelijk zijn van de reguliere elektriciteitsvoorziening. In Nederland is op dit moment de beperkte capaciteit van het stroomnet een van de redenen dat het bouwen van nieuwe datacentra vrijwel onmogelijk is.

In Nederland al snel complex

Toch ziet Stijn Grove, directeur van de branchevereniging Dutch Data Center Association, de bouw van SMR's bij datacentra in Nederland niet snel gebeuren. "Wij hebben hier al zeven jaar geleden eens naar gekeken. Er werden toen door een partij ook soortgelijke oplossingen aangeboden."

Twee argumenten waren destijds doorslaggevend om geen plannen voor SMR's te maken. "Nucleair wordt nog niet wordt gepercipieerd als groene energie. Klanten vragen om een duurzame energievoorziening gezien ze hun ICT duurzaam en efficiënt in een datacenter willen zien. Dit is inmiddels ook steeds meer een vereiste vanwege inkoopregels. Daarnaast is het gezien de investeringen die met een SMR gemoeid zijn, de ruimtelijke impact en veiligheidseisen op de omgeving alleen mogelijk voor hele grote datacenters in buitengebieden. In Nederland wordt het al snel heel complex."

Inzet op groene stroom

Grove zegt dat de Nederlandse datacentra liever inzetten op het gebruik van groene stroom, dus wind- en zonne-energie. "Inmiddels is het gebruik van groene stroom in de sector boven de 90% en ook in het maturity model van groene stroom zie je dat de sector ook steeds meer opklimt." Hij claimt ook dat Nederland het eerste land in de wereld is, waar waterstof als backup-voorziening operationeel is. Die staat bij het NorthC datacenter in Groningen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in