Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese chipindustrie krijgt versterking van EU Chips Act

De afhankelijkheid van Europese landen voor chipproductie uit China en Taiwan moet de komende jaren flink worden afgebouwd. De daarvoor opgestelde EU-chipwet is nu aangenomen door het Europees Parlement. Deze Chips Act maakt de weg vrij om tientallen miljarden euro's te investeren in Europese chipfabrikanten plus andere bedrijven in het complexe ecosystem voor chips. Dit gaat naar verwachting ook Nederland veel opleveren.
AMD, Xilinx
© AMD
AMD

Het ambitieuze hoofddoel is dat in 2030 maar liefst 20% van de wereldwijde chips uit Europa komt. De potentie van Nederland is hierbij groot door de marktpositie van ASML, fabrikant van geavanceerde machines om chips te produceren. Dat bedrijf uit Veldhoven vervult wereldwijd een kritieke rol en is dan ook een cruciale partij in de toenemende geopolitieke spanningen tussen ICT-leveringsland de Verenigde Staten en techproductieland China.

Toeleveringsketen beschermen

Europarlementariër Bart Groothuis, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van deze wet, verklaart tegenover BNR dat dit veel kan betekenen voor Nederland. "Er wordt niet alleen een kennis-ecosysteem opgetuigd, maar er komen ook nieuwe fabrieken naar Europa." Hij verwijst daarbij naar geopolitieke verschuivingen en machtsverhoudingen, plus het risico van oorlog in werelddelen zoals Azië.

Naast geopolitieke spanningen, inclusief China's mogelijke inlijving van chipland Taiwan, speelt hoe dan ook het streven van de Europese Unie naar meer soevereiniteit. Het belang van het terugschroeven van afhankelijkheid, ook op techgebied, is duidelijk gemaakt door de verstoringen de afgelopen jaren in leveringsketens. De internationale coronacrisis heeft voor flinke haperingen en tekorten gezorgd. Daarbij heeft de al vergaande digitalisering ervoor gezorgd dat chiptekorten niet 'slechts' de ICT-industrie en gewone computergebruikers hebben geraakt, maar ook vele andere industrieën, activiteiten, afnemers en eindgebruikers.

Geen makkelijke opgave

Het Europees Parlement kondigt de Chips Act nu aan als versterking van de EU-chipindustrie voor meer zekerheid. "In de wereldwijde race om chips heeft het Europarlement een belangrijke stap genomen. In de nabije toekomst zal de chipindustrie in de Europese Unie extra robuust worden gemaakt en kunnen investeerders makkelijker zaken doen in de EU-halfgeleidersector. Dit is onder meer bedoeld om de veiligheid te waarborgen, maar ook om ervoor te zorgen dat er in de EU geen tekort aan halfgeleiders kan ontstaan. Verder gaat er geld naar innovatie en onderzoek."

Zo'n streven naar soevereiniteit op chipgebied speelt in veel meer landen wereldwijd. Ook de regering van de Verenigde Staten heeft wet- en regelgeving aangenomen om chipproductie op eigen bodem te stimuleren. Plannen en projecten voor het vestigen van chipfabrieken, inclusief het benodigde technologisch hoogwaardige ecosysteem daaromheen, verlopen niet altijd even vlot. Zo is een met veel bombarie aangekondigde Amerikaanse fabriek van de Chinese chipproductiereus Foxconn na twijfels en problemen uiteindelijk een wassen neus gebleken. En datzelfde bedrijf heeft zich deze week plots teruggetrokken uit een miljardenproject in India. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in