Facebook-datacenter Zeewolde van de baan
Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon op steun van de gemeenteraad van Zeewolde rekenen. Tegenstanders wonnen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen echter waardoor die steun wegsmolt. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.
Nog vergunningen nodig
Dat Zeewolde instemde met een wijziging van het bestemmingsplan betekende sowieso nog niet dat de bouw van het datacentrum kon beginnen. Daarvoor had Meta ook nog vergunningen van de gemeente en provincie nodig. Bovendien is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat had duurzaamheidseisen gesteld voor het gebruik ervan voordat tot een eventuele verkoop zou worden overgegaan.
De lokale partij Leefbaar Zeewolde is positief over het opschorten van de plannen voor het datacentrum dat techbedrijf Meta wil bouwen. "We zijn blij", zegt fractievoorzitter Tom Zonneveld in een eerste reactie. "Het is natuurlijk uitstel en geen afstel, maar wel weer een stap in de goede richting."
Duurzaamheid en maatschappij
Het park is omstreden in Zeewolde vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. In december stemden elf van de negentien raadsleden in met het wijzigen van het bestemmingsplan waardoor de komst van het centrum mogelijk zou worden.
Leefbaar en de ChristenUnie toonden zich toen de felste tegenstanders, maar hadden samen niet genoeg zetels om het plan te blokkeren. In de nieuwe raad is dat anders. Leefbaar zag bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen het zetelaantal verdubbelen naar tien. De partij wil een coalitie vormen met de ChristenUnie, dat nu vier zetels heeft.
Enorm energieverbruik
Beide partijen vallen over de gigantische hoeveelheid energie die zo'n megagroot datacenter als dat van Meta zou verbruiken en zijn niet gerust op het juiste gebruik van de restwarmte die het zou opleveren. "Bot gezegd voelt dit voor Zeewoldenaren alsof dit hen door de strot is geduwd", voegt Zonneveld toe. "Ze zijn niet goed meegenomen in het proces."
Leefbaar wil dat er definitief een streep gaat door de plannen van Meta. De partij beraadt zich nu op vervolgstappen en zoekt onder meer uit wat het "opschorten van de plannen" precies betekent, legt Zonneveld uit. Woensdag wordt de nieuwe gemeenteraad van Zeewolde geïnstalleerd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee