Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN maakt haast met glasvezelaanleg

KPN wil eind 2021 een miljoen nieuwe huishoudens toegang bieden tot zijn glasvezelnetwerk. Om dat doel te bereiken, verwacht de provider in de loop van dit jaar wekelijks gemiddeld 6500 huishoudens aan te sluiten op het netwerk. Andere providers mogen ook hun diensten aanbieden via het open glasvezelnetwerk.
aanleg glasvezelnetwerk
© Reggefiber
Reggefiber

Het bedrijf KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het glasvezelnetwerk. Dinsdag is in Zwolle Noord-Oost de eerste schop in de grond gegaan om een netwerk te realiseren, meldt KPN. De huishoudens in de wijk worden naar verwachting in april aangesloten op het glasvezelnetwerk. Deze of volgende week start ook de aanleg van netwerken in de wijken Het Spijkerkwartier (Arnhem), De Biezen (Dongen) en Helvoirt (dat onder de gemeente Haaren valt). 

Verspreid over het hele land

KPN noemt de start van de werkzaamheden de aftrap van het doel om meer huishoudens toegang te geven tot glasvezel. De provider wil over drie jaar een miljoen nieuwe huishoudens op het netwerk hebben. Om die doelstelling te halen, worden er volgens KPN in de loop van dit jaar wekelijks gemiddeld 6500 huishoudens aangesloten op het KPN-glasvezelnetwerk. In welke dorpen en steden dat moet gebeuren, is nog niet bekend. Wel claimt de provider dat de aanleg van het glasvezelnetwerk wordt verspreid over het hele land.

Zo'n 2,3 miljoen huishoudens hebben volgens KPN al toegang tot zijn glasvezelnetwerk. Dat komt neer op 30 procent van de Nederlandse huishoudens. Hoeveel huishoudens daadwerkelijk gebruikmaken van KPN's glasvezelnetwerk, is echter onduidelijk. Wie is aangesloten op het netwerk, hoeft er namelijk geen gebruik van te maken. Met een miljoen extra huishoudens met toegang tot glasvezel, zou in 2021 meer dan veertig procent van de Nederlandse huishoudens gebruik kunnen maken van het snelle internet.

Concurrentie op open netwerk

Het nieuwe glasvezelnetwerk wordt open voor andere providers. Concurrenten als T-Mobile kunnen het KPN-netwerk straks dus - tegen een vergoeding - gebruiken om hun eigen diensten aan te bieden. Door de recente fusie van de Nederlandse takken van T-Mobile en Tele2, krijgt KPN er een grotere concurrent bij. Volgens KPN-topman Maximo Ilbarra verandert de fusie echter niets aan de 'uitdagende omstandigheden' op de Nederlandse telecommarkt. 

In november kondigde T-Mobile aan dat het in Den Haag een eigen glasvezelnetwerk gaat aanleggen. Dit netwerk moet 33 duizend consumenten en bedrijven toegang geven tot glasvezel. Den Haag telt meer dan 500 duizend inwoners en kent een klein en verspreid glasvezelnetwerk, onder andere van Reggefiber (onderdeel van KPN). T-Mobile zet in de komende maanden de eerste schop in de Haagse grond. 

Haast na stilstand

In dezelfde maand liet VodafoneZiggo weten dat de stad Utrecht in 2020 over glasvezel moet beschikken. Hiervoor wordt een 1Gbps-netwerk aangelegd. VodafoneZiggo heeft de ambitie uitgesproken om op termijn heel Nederland aan te sluiten op glasvezel. Een onderzoek uit 2017 maakt duidelijk dat de providers daar nog heel wat moeite voor moeten doen. In het tempo van twee jaar geleden zou het nog vijftig jaar duren voordat heel Nederland beschikt over toegang tot het glasvezelnetwerk. Dat kwam vooral omdat KPN en VodafoneZiggo weinig tot geen investeringen deden in hun netwerken. De recente beloftes om veel meer huishoudens aan te sluiten op glasvezel, lijken een ommezwaai in de strategieën van de providers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in