Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft kiest het ruime sop met datacenter

Met de aanhoudende groei in de vraag naar dataverwerking en -opslag, is er een evenredige vraag naar ruimte op gang gekomen. Microsoft oriënteert zich al sinds 2014 op de mogelijkheid om datacenters op de zeebodem te plaatsen. Nadat in 2016 de eerste tests zijn gedaan, is het project nu in de tweede fase beland met het plaatsen van een nieuw en groter prototype.
Natick fase 2
© Microsoft
Microsoft

De tewaterlating van het nieuwe ontwerp datacenter gebeurt op de zeebodem bij het European Marine Energy Centre in Schotland. Microsoft zoekt hiermee naar eigen zeggen een duurzame oplossing voor het ruimtegebrek voor én het energieverbruik van het groeiende aantal datacenters. Die duurzaamheid komt voornamelijk te liggen in de koeling van het systeem en het opwekken van energie. Het datacenter heeft met zeewater als omgeving de koeling direct bij de hand, en kan met zowel wind- als waterturbines in de buurt eenvoudig aan de benodigde stroom komen.

Dicht bij gebruiker

Omdat ruim de helft van de wereldbevolking binnen tweehonderd kilometer van de zee woont, is dataopslag op de oceaanbodem volgens Microsoft een reële optie. Hiermee zouden in de toekomst de datacenters nog steeds dicht bij de uiteindelijke eindgebruikers zijn. Dit komt de latency van dataverbindingen ten goede.

Met deze tweede fase van de onderzeese proef is vooral de grootte van het datacenter flink toegenomen. Microsoft wil met dit nieuwe prototype inzetten op een datacenter dat vijf jaar lang kan voortbestaan zonder dat het onderhoud nodig heeft, en uiteindelijk eenvoudig kan worden gerecycled.

5 miljoen films

Het datacentrum wat door Microsoft te water is gelaten behelst 12 racks met 864 standaard Microsoft datacenter-servers met FPGA-versnelling en 27,6 petabyte aan schijfruimte. Volgens Microsoft is het Natick-datacenter hiermee net zo krachtig als enkele duizenden high-end consumenten-pc’s, en heeft het ruimte voor de opslag van meer dan vijf miljoen films. De lengte van de nieuwe testcapsule is vergelijkbaar met een zeecontainer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in