'Netneutraliteit gemanipuleerd door Russische inmenging'
De Amerikaanse krant heeft voordat het zijn aanklacht indiende, al meerdere formele verzoeken gedaan voor inzage in de openbaar geachte overheidsdocumenten. Dit is gedaan via de Amerikaanse variant van de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur), die echter geen volledige inzichtelijkheid garandeert. De FCC heeft op de verzoeken van de krant ontwijkend en afwijzend gereageerd. Het vrijgeven van documenten over bijvoorbeeld de publieke consultatieronde voor de afschaffing van netneutraliteit zou de privacy van reagerende mensen riskeren, luidde een afwijzing van de FCC.
Nepreacties
Inmiddels is al aan het licht gekomen dat een deel van de reacties tégen netneutraliteit nep was. Deze waren óf afkomstig van niet-bestaande (of overleden) mensen óf waren ingediend op naam van mensen die daar niets van wisten. Dit betrof zeker twee miljoen mensen en viel onder meer op door exact overeenkomende teksten. Het vermoeden bestaat dan ook dat er gefraudeerd is in de publieke consultatieronde die de FCC heeft gehouden voor zijn plan om netneutraliteit weer af te schaffen. Ook een door de FCC geclaimde grote DDoS-aanval en/of hack op de consultatiesite bleek uiteindelijk niet waar te zijn.
In de loop van de afgelopen maanden heeft The New York Times (NYT) dan ook zijn WOB-verzoeken aangepast en verfijnd. Dit om de bezwaren en afwijzingen van de FCC te pareren. Tot op heden heeft dit niet de gezochte openheid opgeleverd. In meer recente afwijzingen heeft de FCC gesteld dat het niet de technische mogelijkheden heeft om de informatieverzoeken te honoreren. De NYT vermoedt massale manipulatie door Russische invloeden die hiermee de Amerikaanse democratie ondermijnen en sleept de FCC nu voor de rechter.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee