Recycling niet alleen voor klimaatdoelen: ook tegen metaaltekorten
De EU wil voor 2050 klimaatneutraal zijn. Maar daarvoor zal zij tegen die tijd 35 keer meer lithium en 7 tot 26 keer meer zeldzame aardmetalen nodig hebben. De mijnen kunnen het tempo van de energietransitie niet bijbenen. De problematiek is extra nijpend, nu de EU minder afhankelijk wil worden van Russisch gas, staat in het onderzoek dat is gedaan in opdracht van industriegroep Eurometaux. Formeel wordt het onderzoek 'Metals for Clean Energy: Pathways to solving Europe's raw materials challenge' deze middag onthuld.
Tekorten tegengaan
Recycling kan de tekorten op termijn helpen verminderen, volgens de studie, vanaf 2040 ongeveer. Tegen 2050 kan zelfs 40 tot 75 procent van de metalen die de EU nodig heeft voor zijn schone energieproductie worden geleverd met behulp van hergebruikt materiaal. Maar dan moet Europa wel nu al stevig investeren en knelpunten uit de weg ruimen, stelt het onderzoek. De industriegroep stelt al enige tijd dat er sprake is van een wereldwijde wedloop op ruwe materialen.
De KU Leuven is in 2011 al ingestapt in een Amerikaans onderzoeksnetwerk voor duurzaam materialenbeheer. Met de oprichting van de Europese tak van het Center for Resource Recovery and Recycling (CR³) toen was de Belgische universiteit de eerste academische partner buiten de Verenigde Staten. Het doel van CR³ is het zoeken van "oplossingen voor de nakende schaarste aan grondstoffen en doorbraken realiseren op het vlak van duurzaam materialenbeheer", meldde de universiteit in april 2011.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee