Overslaan en naar de inhoud gaan

Nobelprijs voor uitvinders lithium-ion-accu

Een Amerikaan, een Brit en een Japanner krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Ze ontvangen die prijs voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van lithium-ion-batterijen. Die worden gebruikt in onder meer smartphones, tablets en andere draagbare apparaten en in elektrische voertuigen.
Lithium-ion accu
© Nobel Prize
Nobel Prize

De winnaars zijn de 97-jarige Amerikaan John B. Goodenough (universiteit van Texas), de 77-jarige Brit M. Stanley Whittingham (universiteit van Birmingham) en de 71-jarige Japanner Akira Yoshino (universiteit van Meijo). Goodenough is de oudste Nobelprijswinnaar ooit.

Herlaadbare wereld

De Koninklijke Zweedse Academie motiveert het toekennen van de prijs met de mededeling dat “Zij een herlaadbare wereld hebben gecreëerd.” Door hun vinding werden lichte, herlaadbare batterijen mogelijk wat weer mobiele telefoons, laptops en zelfs elektrische auto’s op zijn minst makkelijker mogelijk heeft gemaakt.

De Brit Whittingham heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van de lithium-ion batterij toen hij tijdens de oliecrisis van de jaren 70 energietechnologieën onderzocht die fossielebrandstoffenvrij was. Hij kwam met een cathode met lithium ions. John Goodenough kwam tien jaar later met een batterij die 4 volt lading bood, een verdubbeling van het vermogen. De Japanse chemicus Yoshina produceerde in 1985 als eerste een commercieel bruikbare lithium-ion batterij. Dat leidde ertoe dat Sony en Asahi Kasei in 1991 de eerste lithium-ion-accu op de markt brachten.

Oudste Nobelprijswinnaar ooit

Goodenough is de oudste Nobelprijswinnaar ooit maar is nog altijd actief in onderzoek. Zo kwam hij  nog maar een paar jaar geleden – samen met zijn team van de universiteit van Texas en onderzoekers van de universiteit van Porto – met accucellen die volledig solid state zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in