Overslaan en naar de inhoud gaan

Sector verrast door bouwstop datacenters regio Amsterdam

Nederlandse datacenters en hosters zijn verbaasd over het besluit van de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer voor een tijdelijke bouwstop van nieuwe datacenters in de regio. De Dutch Datacenter Association (DDA) noemt het een rigoureus besluit. Op de stichting DHPA komt het besluit over als ondoordacht. Volgens ISPConnect wordt er door de gemeenten beleid gemaakt zonder overleg.
Datacenter work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Afgelopen vrijdag lieten de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer weten een tijdelijke halt toe te roepen aan de bouw van nieuwe datacenters. Volgens de gemeenten hebben zij nu nauwelijks instrumenten tot hun beschikking om te sturen waar datacenters komen of aan welke eisen datacenters moeten voldoen. “Om meer regie te krijgen op de vestiging van datacenters hebben Amsterdam en Haarlemmermeer daarom allebei een voorbereidingsbesluit genomen, waarmee in afwachting van nieuw regionaal beleid de vestiging van datacenters tijdelijk wordt stopgezet”, schrijven de gemeenten in een persbericht. Eind dit jaar moet het nieuwe beleid gereed zijn.

De metropoolregio Amsterdam is de grootste datacenterhub in Europa. Dat bleek uit cijfers van de DDA eerder dit jaar. Het merendeel van de 189 Nederlandse colocatiedatacenters staat in deze regio; zo’n 72% van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen 8 jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van maar liefst 18,5% in capaciteit.

Versus digitaliserende samenleving

Amsterdamse datacenters zijn dus cruciaal voor de digitaliserende samenleving en voor de positie van Nederland als digitaal koploper, zegt de DDA. Bovendien is de DDA het niet eens met de gemeenten die zeggen dat de datacenters veel ruimte nodig hebben en een groot beslag leggen op het elektriciteitsnetwerk. “Nederlandse datacenters nemen relatief weinig ruimte in beslag en zijn voorlopers op het gebied van duurzaamheid”, aldus de branchevereniging voor datacenters.

Volgens hen zijn – omdat stroom de grootste kostenpost van datacenters is – datacenters efficiënt ingericht. “Bijna al deze stroom wordt bovendien omgezet in restwarmte, dat gratis wordt aangeboden door datacenters om in te zetten voor het verwarmen van huizen en kantoren. Juist vanwege die positieve ontwikkelingen zou het zonde zijn om het voorgestelde, beperkende beleid door te zetten: de sector is welwillend en staat open voor het gezamenlijk zoeken naar oplossingen”, aldus de DDA.

Stopzetten van de bouw betekent niet dat de pijnpunten waar het om gaat verdwijnen, zegt de branchevereniging. De pijnpunten waar het om gaat, zijn namelijk anders, en divers. “Dat zijn het infrastructuurprobleem van tekort aan netcapaciteit en warmtenetten. Overheid, digitale industrie en netwerkbeheerders zouden juist samen naar oplossingen moeten zoeken om de netcapaciteit te vergroten. Deze acties zijn tevens nodig om de ambitie van de gemeente Amsterdam om van het gas af te gaan, te kunnen halen. Voor de Haarlemmermeer, waar de netcapaciteit al drie jaar op is, zal dezelfde actie nodig zijn om extra, duurzaam gebouwde huizen te realiseren.”

Groeien niet voor niets

Ook ISPConnect vindt de aangekondigde bouwstop geen oplossing. “Datacenters zijn alleen maar de zichtbare en tastbare kant van de digitalisering van de samenleving. Ze groeien niet uit het niets. We hebben meer datacenters nodig omdat alle sectoren van onze economie in snel tempo digitaliseren”, aldus directeur Simon Besteman van de branchevereniging van Internet Service Providers. Volgens hem komen zijn leden in de problemen door de bouwstop.

De DHPA begrijpt dat ruimte en energiecapaciteit beperkende factoren zijn geworden voor gemeenten zoals Amsterdam en Haarlemmermeer. Maar de organisatie zegt ook dat met name datacenters zo klimaatneutraal en energie-efficiënt mogelijk zijn ingericht. “Met name deze sector loopt voor in restwarmtebenutting en heeft daarvoor juist goede initiatieven ontwikkeld voor en ook in samenspraak met gemeenten”, aldus de DPHA.

Bovendien zorgt de zeer snelle technologische vernieuwing bij cloudaanbieders en het feit dat steeds meer organisaties er gebruik van gaan maken, juist voor een concentratie aan IT-capaciteit in datacenters. “En dit is een ontwikkeling die veel van de lokale IT systemen overbodig aan het maken is. Dus op landelijk niveau gezien zal de energie- en ruimteconsumptie door IT hierdoor juist afnemen!”, aldus de branchevereniging in een reactie aan AG Connect. De DPHA denkt dat de beperking in groei nog niet gelijk merkbaar zal zijn voor de deelnemers. “Maar indien dit structureel beleid wordt dan zal technologische vernieuwing voor vrijwel alle bedrijven en organisaties aan banden gelegd worden.”

Dialoog

De DDA kent de uitdagingen van de gemeenten en denkt ook constructief mee met het zoeken naar oplossingen. “Er is al jaren een directe dialoog met regionale en nationale overheden. Dit jaar is bijvoorbeeld, in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het team rondom het Uitvoeringsprogramma van de Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS), een Nationale Datacenter strategie gepubliceerd om juist de planning, stroom en de energietransitie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dat vereist zowel een korte- als langetermijnvisie, een goed doordachte planning waar alle stakeholders bij betrokken zijn en beleid dat daar op aansluit”, aldus de DDA. Ook de DPHA gaat in gesprek met de lokale overheden om inzichten en oplossingen te bespreken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in