Overslaan en naar de inhoud gaan

'Starlink-internet is echt nog een bèta'

De satellietgebaseerde dienst voor internettoegang van ruimtevaartbedrijf SpaceX is een technologisch wonder, maar daarmee nog niet rijp voor gewoon gebruik. Dit is een van de bevindingen in een recensie van de veelgeroemde internetdienst op basis van het satellietnetwerk Starlink. De realiteit strookt niet helemaal met de beloftes van onder meer oprichter Elon Musk.
raketlancering
© SpaceX
SpaceX

De technologische vooruitgang die de Starlink-satellieten vertegenwoordigen, is indrukwekkend. De daarlangs lopende dienst voor internettoegang is dat ook, als het werkt. En het werkt niet altijd. Online diensten die tijdgevoelig zijn, en dus lage latency nodig hebben, functioneren ondermaats of zelfs niet. Voorbeelden zijn videobellen via Zoom, direct communiceren via Slack en het spelen van games. Soms werkt het wel naar behoren, maar soms ook weer niet.

"Het probleem met realiteit is dat het erg irritant is", begint de uitgebreide review van Starlink door technieuwssite The Verge. Een week van testen met de satellietdienst van Elon Musks SpaceX heeft uitgewezen dat de latency fluctueert en dat ook de geboden datasnelheden niet consistent zijn. Officieel is Starlink nog in de bètafase, maar diverse beperkingen geven dat IT-begrip een bredere betekenis.

Buitengebieden

De redacteur van The Verge heeft zijn woonplaats in landelijk gebied (in de staat New York) gebruikt als testterrein. Starlink mikt mede op landelijke streken en boerengebieden waar internettoegang lastig is, of duur, of langzaam of een combinatie van die eigenschappen. Dit is mede te wijten aan de telecommarkt en scheefgetrokken concurrentie tussen isp's (internet service providers) in de Verenigde Staten.

In het testgebied van The Verge heeft slechts 43% van de bewoners een internetverbinding met een snelheid van 25 megabit per seconde (Mbps) of hoger. Starlink belooft downloadsnelheden tot 100 Mbps en uploadsnelheden tot 20 Mbps. In de test werden wel hogere snelheden gehaald (respectievelijk 222 Mbps en 24 Mbps), maar dat waren echt uitschieters. De gebruikelijke snelheden lagen tussen 30 en 90 Mbps voor downloads.

Wel voor Netflixen, niet voor werk

Terwijl dat op papier een verbetering is ten opzichte van de schaarse 25 Mbps in dat gebied, laat de betrouwbaarheid van de satellietverbinding nogal te wensen over. De behaalde snelheid ging vaak omlaag en soms viel de verbinding weg. "In mijn week van testen was Starlink prima te gebruiken voor alles wat buffert - ik kon Netflix en Disney Plus streamen in 4K en heen en weer springen in YouTube-video's zonder significante problemen - maar iets snellers doen, zoals scrollen door TikTok-video's, liep tegen vertragingen aan."

"Diensten die een ononderbroken, realtime verbinding nodig hebben, zoals Slack, Zoom of gaming, waren simpelweg niet bruikbaar voor mij", schrijft de reviewer. Dit gold ook wanneer de Starlink-verbinding wel de hoogste snelheden wist te halen; latency bleef toch een probleem. "Ik had hoge verwachtingen dat ik een paar dagen kon doorbrengen met werken via Starlink, maar na een paar zoekgeraakte Slack-berichten en Zoom-gesprekken waarbij mijn video terugviel naar lage resolutie en toen geheel bevroor, gaf ik het op." Andere bètagebruikers van het satellietnetwerk melden soortgelijke ervaringen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in