T-Mobile stopt met Huawei, kiest alternatief voor Chinese telecom
Tot eind vorig jaar was T-Mobile Nederland nog in handen van Deutsche Telekom, maar die heeft de dochter in ons land van de hand gedaan. De nieuwe eigenaren zijn (voor 5,1 miljard euro) twee investeringsmaatschappijen. Het Britse Apax Partners en het Amerikaanse Warburg Pincus hebben het belang van 75% gekocht dat Deutsche Telekom had, maar daarbij ook het resterende belang van het Zweedse Tele2 in T-Mobile Nederland. In de Verenigde Staten staat Huawei al geruime tijd op de zwarte lijst, vanwege verdenkingen van spionage door de Chinese overheid.
Wantrouwen tegen China
T-Mobile Nederland heeft maandag bekend gemaakt dat het Zweedse bedrijf Ericsson het nieuwe 5G-radionetwerk gaat leveren, zo meldt NRC Handelsblad. Naast de Amerikaanse ban speelt hierbij waarschijnlijk ook de toenemende politieke druk in Europa op het gebruik van Chinese apparatuur voor kritieke toepassingen en infrastructuur. EU-regels voor het gebruik van Huawei-apparatuur zijn weliswaar aangescherpt, maar van een volledige ban zoals in de VS is echter geen sprake.
In de praktijk zijn er inmiddels wel her en der beperkende maatregelen doorgevoerd. Dit hetzij door overheden die kritisch zijn op mogelijke risico's en daarbij 'niet vertrouwde leveranciers' weren, hetzij door telecomaanbieders die er zelf - al dan niet pro-actief - voor kiezen om hun Huawei-gebruik in te perken of zelfs af te bouwen. Zo heeft KPN - na enige aanloop en twijfel - de Chinese leverancier geweerd uit de kern van zijn netwerk voor 5G. KPN-concurrenten Vodafone en T-Mobile hebben dat uiteindelijk ook gedaan.
Laatstgenoemde telecomaanbieder op de Nederlandse markt gaat nu formeel niet verder met Huawei. T-Mobile Nederland ruilt die Chinese leverancier in voor het Zweedse Ericsson. Die fabrikant van telecomapparatuur heeft internationaal al geprofiteerd van het groeiende wantrouwen tegen Huawei. Her en der getroffen sancties kosten dat bedrijf ook flink wat inkomsten. Tegelijkertijd lijdt Ericsson in China tegenslag, doordat het Zweedse bedrijf daar effectief in de ban is gedaan. Ondertussen speelt er in Zweden nog verzet van Huawei tegen de ban daar.
Volgende 5G-veiling
Het is niet bekend hoeveel de deal nu met T-Mobile Nederland waard is. NRC geeft aan dat dergelijke investeringen in ons land al snel in de honderden miljoenen euro's lopen. Dit vanwege het feit dat antennes en bijbehorende apparatuur het kostbaarste deel van mobiele netwerken zijn en het grote aantal opstelpunten (5000) dat T-Mobile in Nederland heeft.
De aanleg van nieuwe antennes voor 5G naast 4G en 3G komt naar alle waarschijnlijkheid pas op gang zodra de snellere 3,5GHz-frequenties voor 5G verdeeld zijn. De veiling van die frequenties moet begin 2023 plaatsvinden, maar dat is nog niet zeker. In mei heeft een onafhankelijke commissie op verzoek van het ministerie van Economische Zaken advies uitgebracht waarin het pleit voor opschorten van die 3,5GHz-veiling naar eind volgend jaar.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee