Biden overweegt verbod op ransomwarebetalingen
Het Amerikaanse Witte Huis staat niet alleen in de bestrijding van cybercrime en ransomware. De mogelijkheid van een verbod op het betalen van digitale afpersers zou ook in internationaal verband op steun kunnen rekenen, meldt onder meer Cybersecurity Dive. Afgelopen herfst heeft de regering Biden nog besloten af te zien van een ban, maar dat beleid lijkt nu op losse schroeven te staan.
Logica en praktijkvoorbeeld van Uber
Naast de Verenigde Staten kijkt bijvoorbeeld ook Australië naar een verbod op ransomwarebetalingen. De logica achter zo'n overheidsmaatregel is dat een ban op betalingen dan de financiering afsnijdt waardoor de digitale misdaad niet langer lucratief is. De Australische overheid heeft eind vorig jaar al opzien gebaard met de aankondiging van een speciale taskforce die wereldwijd gaat terughacken.
Ondertussen wordt er dus in diverse landen gekeken naar mogelijkheden om losgeldbetalingen aan banden te leggen. Het is de vraag of dit in de praktijk ook zo effectief zal zijn als gehoopt. In het verleden is al gebleken dat bedrijven kwaadwillende hackers en afpersers afkopen, soms heimelijk. Recent is de voormalige CISO (chief information security officer) van Uber nog ontkomen aan gevangenisstraf voor het verzwijgen van een datalek in 2016 en het toen stiekem afkopen van de datadieven.
Complicaties
Het nu opdoemende Amerikaanse verbod, wat mogelijk internationaal navolging krijgt, veroorzaakt ook zorgen onder experts. Daaronder naast cybersecurityprofessionals ook verzekeringsexperts. Recent hebben twee Britse verzekeringsverenigingen al gepleit tégen een overheidsverbod. Dit zou namelijk leiden tot een toenemend aantal faillisementen en daarmee grotere werkloosheid, zo luidt de waarschuwing aan de Britse overheid. Naast verzekeraars en gegijzelde bedrijven zouden ook ICT-dienstverleners problemen kunnen krijgen door een verbod op ransomwarebetalingen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee