Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter BIT legt zich nog niet neer bij sleepnetwet

Vandaag is de uitspraak bekend gemaakt van het kort geding dat is aangespannen tegen de staat over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze omstreden maatregel is beter bekend onder de naam 'sleepnetwet'. De aanspanners van het kort geding zijn datacenter BIT samen met een coalitie van IT- en techbedrijven, journalisten, advocaten en NGO’s. De rechter heeft nu bepaald dat de wet ongewijzigd van kracht mag worden.
Sleepnet
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

De Wiv is per 1 mei officieel van toepassing, terwijl het kabinet heeft toegezegd nog wijzigingen door te voeren. Dit naar aanleiding van een raadgevend referendum. Het kort geding was om die aanpassingen éérst te laten uitvoeren. De eis van de aanklagers was dat dit moest in plaats van inwerkingtreding in de huidige, ongewijzigde en zeer omstreden vorm. Zoals het er nu voor staat, wordt de Wiv naderhand nog gewijzigd maar is het dus eerst wel in de huidige vorm geldig.

Fundamentele tekortkomingen

Datacenter BIT meldt nu dat het zich beraadt op vervolgstappen. Het bedrijf stelt dat de Wiv fundamentele problemen bevat en dat het op bepaalde punten zelfs in strijd is met de mensenrechten. “Door de wet eerst door te voeren en deze daarna pas te wijzigen, worden onschuldige burgers en de digitale economie niet gespaard”, zegt CTO Alex Bik van BIT.

Hij hekelt de overheid over de nu gekozen aanpak. “Het is belachelijk dat de privacy van burgers én organisaties niet voorop wordt gesteld door de regering. Dat stelt ons zwaar teleur. Wij voelen het als onze plicht om ervoor te zorgen dat het Nederlandse internet een vrij en open medium blijft. We zullen bezien welke vervolgstappen mogelijk zijn.”

Te breed, te veel

BIT verklaart dat het niet tegen aftappen an sich is, maar noemt de proportionaliteit van de Wiv-maatregelen dubieus. De reikwijdte van deze wet verplicht veel organisaties om data af te staan en om hun netwerken aftapbaar te maken. Dit is het element 'sleepnet' in de negatieve benaming waaronder de Wiv algemene bekendheid geniet.

De stelling van de aanklagende organisaties is dat gericht onderzoek naar (cyber)criminelen, terroristen en andere verdachten ook doenbaar is zonder de brede aanpak van een sleepnet, plus de privacyschending die dat kan inhouden. De coalitie die het kort geding hierover nu heeft verloren bestaat naast BIT uit MijnDomein, SpeakUP, Voys, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, Greenpeace International, het NJCM, de NVSA, het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First en De Waag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in