Google ontsnapt aan Britse rechtszaak
De redenatie voor de afwijzing is dat er pas schadevergoeding kan worden toegekend als voor iedere gebruiker is vastgesteld dat Google onwettig met diens gegevens is omgegaan én dat die gebruiker daar schade van heeft geleden. Dat juridisch sluitend vaststellen, is volgens de Britse rechter dus onhaalbaar.
Niet, wel, toch niet
De belangenvereniging Google You Owe Us, die de zaak aanspande, wilde zo'n 3 miljard pond op Google verhalen. Omgerekend is dat ruim 3,5 miljard euro. Omdat het hoofdkantoor van Google buiten het Verenigd Koninkrijk staat, moest de claimclub toestemming van de rechter hebben om de zaak tegen het bedrijf aan te spannen. Een eerste rechter verbood dat, maar in beroep kreeg Google You Owe Us wel toestemming.
De zaak draait om een periode van enkele maanden in 2011 en 2012. Volgens Google You Owe Us verzamelde Google toen illegaal gegevens over mensen. Dit betreft consumenten die de Safari-browser van Apple gebruikten, die juist door dat bedrijf was voorzien van Do-Not-Track mogelijkheden. Google heeft die privacybescherming van de iPhone- en Mac-browser omzeild, om toch data te vergaren. Die data gebruikte Google voor het gerichter maken van ads via zijn advertentiedienst.
Google You Owe Us zegt "zwaar teleurgesteld" te zijn door de uitspraak. Google reageerde juist tevreden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee