HP-klanten hebben recht op compensatie voor inktblokkade

Deze affaire heeft HP al veel geld gekost. In de Verenigde Staten en Australië zijn eerder al schikking getroffen, somt Ars Technica op, en in Italië is een forse boete opgelegd. De Amerikaanse schikking van 2018 bedroeg 1,5 miljoen dollar, de Australische compensatie van datzelfde jaar was zo'n 100.000 dollar (voor 50 dollar per getroffen klant). De Italiaanse boete kwam neer op 10 miljoen euro. De nu bereikte schikking met Euroconsumers is echter niet voor alle Europese klanten.
Ook zakelijke printers
De compensatie waarvoor in totaal 1,35 miljoen euro opzij is gezet, geldt voor gebruikers in slechts enkele landen. Daarbij gaat het ook om bepaalde HP-printers, waaronder de kleinzakelijke OfficeJet-reeks. De landen zijn België, Italië, Spanje en Portugal. Klanten, waaronder - naast consumenten- ook bijvoorbeeld mkb-ondernemers, kunnen compensatie claimen als zij specifieke HP-printermodellen hebben gekocht tussen 1 september 2016 en 17 november 2020. Details over de in aanmerking komende printermodellen zijn bij Euroconsumers te vinden.
Claims kunnen ingediend worden tot 6 maart 2023, met mogelijk nog een verlengingsperiode van drie maanden. Het gaat hierbij om klanten die zich ten tijde van hun aankoop niet bewust waren van HP's Dynamic Security. Die functionaliteit is door de printermaker doorgevoerd via een firmware-update, waardoor non-HP inktcartridges ineens werden geweigerd. Voorheen werkten die inktpatronen van derde partijen wel gewoon in HP-printers. Volgens de fabrikant dient deze inktblokkade om klanten te beschermen tegen vervalste cartridges en inkt van slechte kwaliteit.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee