Overslaan en naar de inhoud gaan

JavaScript ineens doelwit van Oracle

Oracle neemt een iOS-app juridisch op de korrel voor gebruik van 'JavaScript' in de naam. Het gaat om een app waarmee onder meer JavaScript-code valt te editen. Volgens Oracle, dat ook eigenaar is van 'Java', is dit een inbreuk op zijn handelsmerk.
Java
Oracle

Het Java-handelsmerk en Oracle's bescherming daarvan hebben in de gemeenschap rondom dit open source platform en programmeertaal eerder al voor ophef gezorgd. De Enterprise Edition van Java is door Oracle overgedragen aan de Eclipse Foundation, maar die open source stichting stuitte vervolgens op een naamsprobleem. Van Java-eigenaar Oracle mag de software die naam niet meer dragen. Dit heeft geleid tot omdoping: Java EE heet voortaan Jakarta EE.

SEO-sluw naamsgebruik

Oracle legt volgens app-maker Zhongmin Steven Guo nu een soortgelijke claim neer voor JavaScript. Het doelwit is zijn iOS-app die hij met het oog op app store vindbaarheid de SEO-sluwe naam 'HTML5, CSS, JavaScript, HTML, Snippet Editor' heeft gegeven. De developer, die een handjevol andere apps op zijn naam heeft staan, meldt op forumsite Reddit dat hij een sommatie van Oracle's juristen heeft ontvangen om zijn app te verwijderen uit Apple's app store. Inmiddels is dat gebeurd.

Developer Guo stelt tegenover ICT-nieuwssite The Register dat de app slechts een hobbyproject is en dat aanvechten van Oracle's claim teveel moeite zou zijn. Onder ontwikkelaars en in open source kringen is nu zorg ontstaan dat Oracle zijn handelsmerk op JavaScript actiever - dan wel aggressiever - gaat beschermen. JavaScript is een veelgebruikte scripttaal voor het web heeft technisch gezien niets van doen met de programmeertaal Java. Oorspronkelijk had het door Netscape ontwikkelde JavaScript een hele andere naam: Mocha, en later LiveScript.

Netscape, Sun en Oracle

Een tweede naamswijziging, naar het huidige en bekende JavaScript, is doorgevoerd toen de Netscape-browser ondersteuning kreeg voor applets (mini-programma's) geschreven in Java. Algemeen wordt aangenomen dat Netscape hiermee marketinggewijs sluw wou meegaan in de populariteit van het door Sun Microsystems ontwikkelde Java. Mid jaren negentig was er een flinke hype rond Java, dat als platformonafhankelijke applicatie-ondergrond veelbelovend was. Het doorbreken van de macht van Microsoft was daarbij een belangrijk streven, waar ook Oracle aan meewerkte.

JavaScript heeft vanwege standaardisatie nog een derde naamswijziging ondergaan. De standaard heet hierdoor officieel ECMAScript, wat echter veel minder bekendheid geniet. De oorspronkelijke Java-maker Sun is overgenomen door Oracle, die sindsdien zijn rechten daarop fel verdedigt en probeert te verzilveren. De geruchtmakende rechtszaak tegen Android-maker Google is daar tot op heden wel het grootste voorbeeld van. Google zou voor Android-apps bepaalde beschermde elementen van Java bewust hebben geleend en op eigen wijze ge-herimplementeerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in