Politie wil regionale cybercrimeteams vergroten
Nederland heeft tien regionale politie-eenheden (Amsterdam, Limburg, Noord-Holland, Noord-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant, Rotterdam, Zeeland-West-Brabant, Den Haag en Oost-Nederland) met ieder een eigen cybercrimeteam. De komende jaren worden alle teams uitgebreid met 9,5 fte, zegt een politiewoordvoerder. ‘’De overige (50, red.) fte worden bij de Landelijke Eenheid ingezet ten behoeve van nationale en internationale taken.’’
Het aantrekken van meer cybercrime-agenten is vastgelegd in de miljoenennota 2018 en in het Regeerakkoord. De uitbreiding van 145 fte vindt plaats in de periode 2018 – 2022.
Regionale cybercrimeteams worden uitgebreid
De regionale cybercrimeteams, opgericht in 2017, houden zich onder andere bezig met hacks, ransomware, DDos-aanvallen en naaktfoto’s die online zijn gestolen. De teams van de eenheden Noord-Holland en Rotterdam bestaan volgens een woordvoerder van de politie uit meer dan twintig fte, terwijl de acht andere teams minimaal tien fte hebben. Deze teams bestaan uit tactisch rechercheurs, digitaal specialisten en afhankelijk van de eenheid nog andere medewerkers als analisten of OSINT (Open Source Intelligence)-experts.
Bij de eenheden Den Haag en Oost-Nederland werken flexibele teams die zich niet alleen op cybercrime richten, maar bijvoorbeeld ook op ondermijning. Oost-Nederland verandert dit jaar van strategie. De regiochef liet begin deze maand weten dat zijn eenheid nog dit jaar 26 fulltime ‘cyberagenten’ krijgt. Een speciaal team (16fte) gaat grote cybercriminelen opsporen en de andere tien agenten worden verdeeld over de districten om basisteams te ondersteunen met cybercrime-zaken.
Politie wil ook specialisten en vrijwilligers inzetten
De Landelijke Eenheid houdt zich bezig met nationale en grensoverschrijdende cybercrime, en werkt daarvoor samen met opsporingsdiensten uit andere landen. De komende jaren wil de politie vijftig extra cyberrechercheurs aannemen om de Landelijke Eenheid te versterken.
Daarnaast zoekt het korps dit jaar totaal honderd digitaal specialisten voor meerdere thema’s, waaronder cybercrime. Korpschef Erik Akerboom sprak in 2017 de ambitie uit dat de politie elk jaar honderd van dergelijke specialisten wil werven. Volgens een woordvoerder staat deze doelstelling los van de 145 fte ten behoeve van het bestrijden van cybercriminaliteit.
Het korps wil ook bestaande politievrijwilligers inzetten voor cybercrimezaken. ‘’En in de nabije toekomst zullen ook specifieke ‘cybervrijwilligers’ geworven gaan worden’’, aldus de woordvoerder.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee