Overslaan en naar de inhoud gaan

Techreuzen vrezen antipoortwachterswet VS

De VS stevent af op wetgeving die de grote techplatformen aan banden kan leggen wat betreft het benadelen van kleinere aanbieders van apps of diensten op social networks of in appstores. De grote ICT-bedrijven die bekend staan als Big Tech (Apple, Facebook, Google, Amazon) maken zich flinke zorgen, getuige de doemvoorspellingen die zij uiten over aankomende Amerikaanse antitrustwetgeving.
het Capitool, VS
© WhiteHouse.gov
WhiteHouse.gov

De nu in behandeling zijnde American Innovation and Choice Online Act moet ervoor zorgen dat dominante online-platformen niet langer hun eigen aanbod aan apps en diensten 'voortrekken'. Die praktijk kan namelijk funest zijn voor kleinere concurrenten die via de onvermijdbare platformen van de techreuzen moeten gaan om gebruikers te bereiken. Naast die antitrustwet is er ook specifieke regulering voor appstores in de maak, meldt Ars Technica.

Concurrentie smoren

Het gaat om zowel het bevoordelen van eigen aanbod als ook om het benadelen van derde partijen, ook als die niet direct concurreren. Een voorbeeld van het eerste is  het bovenaan plaatsen van eigen aanbod, bijvoorbeeld Google's shoppingdienst in zijn veelgebruikte zoekmachine. Een voorbeeld van het tweede is het eisen van betaling met daarbij een verbod op lagere prijzen elders. Dit kan een smorende werking hebben op concurrentie en daarmee marktaanbod voor consumenten.

Wereldwijd is er al geleidelijk aan beweging in verschillende landen, waaronder ook Nederland en centraal op EU-niveau, om dergelijk machtsmisbruik aan te pakken. Lang geleden heeft de antitrusttak van de Europese Commissie een soortgelijke aanpak gepleegd op Microsoft en zijn toen dominante webbrowser Internet Explorer. Over de effectiviteit van het toen opgelegde browserkeuzescherm in Windows is veel onenigheid.

Doemsvoorspellingen Big Tech

De Amerikaanse wetgeving die nu in wording is, komt vanuit de Democraten én de Republikeinen. Techgiganten die daarmee worden aangepakt, voorspellen echter dat deze regulering verschrikkelijk zal uitpakken voor consumenten. Zoekresultaten van Google zouden enorm verslechteren, Apple zou niet meer kunnen innoveren met iPhones, Facebook zou content niet meer kunnen modereren, Amazon Prime zou ronduit verboden kunnen worden. Dit doembeeld wordt niet alleen geschetst in formele bezwaren en lobbyactiviteiten bij politici maar ook in publieke PR-campagnes in de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in