Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla beboet voor 'batterygate'

Automaker Tesla moet enkele duizenden Noorse klanten een schadevergoeding van elk 13.440 euro betalen. Het bedrijf van Elon Musk is hiertoe veroordeeld vanwege een software-update waarmee accuvermogen en laadsnelheid zijn afgeknepen. Eerder heeft Apple al stiekem een soortgelijke actie uitgevoerd voor oudere iPhones.
lege accu
© Apple
Apple

De boete van 136.000 kronen per klant die een Model S uit 2013, 2014 of 2015 rijdt, is opgelegd door een lagere rechtbank in Noorwegen. Dat bewuste model is volgens de lokale nieuwssite Nettavisen zo'n 10.000 keer verkocht in het Scandinavische land. Terwijl dit gerechtelijke oordeel eind april al is uitgesproken, komt het nu internationaal breed in de aandacht.

Software stuurt hardware

Aanleiding voor de rechtszaak, die is aangespannen door een groep van meer dan dertig Tesla-rijders, is een softwareupdate uit 2018-2019. Die verandering voor de software in de elektrisch aangedreven auto's heeft gezorgd voor kleiner accuvermogen en verminderde laadsnelheid. Voor rijders van de betreffende productierun van Model S-auto's betekent dat een kleiner rijbereik en langere oplaadtijden.

De beperking voor batterijen door de bewuste softwareupdate is opgelegd na een reeks incidenten met oververhitting en zelfs brand door Tesla-batterijen. De fabrikant zou in plaats van een kostbaar accuvervangingsprogramma hebben gekozen voor een verzwakking van de capaciteit en de oplaadsnelheid. Daarmee wordt dan ook het risico van te hete of in brand vliegende batterijen verkleind. Volgens de Noorse aanklacht heeft de automaker de batterijbeperking plus impact daarvan verzwegen voor klanten.

Precedent?

Tesla heeft tot eind deze maand de tijd om de boete te betalen. Of het moet voor 17 juni beroep aantekenen. Het is nog niet bekend of de Amerikaanse autofabrikant in beroep gaat tegen deze veroordeling in Noorwegen. Het risico bestaat wel dat deze uitspraak een precedentwerking kan hebben, plus een aanjagende werking, voor zaken of klachten in andere landen. Zo loopt er in Denemarken een soortgelijk zaak, weet The Register.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in