VS: Huawei drijft verboden handel via stiekeme dochters
Zo zijn langs stiekeme weg Amerikaanse bedrijven en banken betrokken bij verboden leveringen en uitvoer van geld uit landen als Syrië, Soedan en Iran, betoogt Justitie in het uitleveringsverzoek voor Huawei-topvrouw Meng Wanzhou.
Documenten die de Amerikaanse autoriteiten hebben ingediend bij de rechtbank in Canada zijn vrijgegeven en werpen nieuw licht op de beschuldigingen aan het adres van Huawei. Die Chinese telecomproducent heeft volgens Justitie in de Verenigde Staten moedwillig aan misleiding gedaan om geld te verdienen in landen die op sanctielijsten staan. Daarvoor zou Huawei diverse dochterondernemingen hebben opgezet en die geheim hebben gehouden, meldt persbureau Bloomberg, onder meer door codenamen te gebruiken in interne documenten.
'Structureel stiekem'
In Soedan is het DirectPoint (codenaam A5), in Syrië is het Canicula (codenaam A7) en in Iran is het Skycom. Ook Nood-Korea komt met bedrijfscodenaam A9 voor in de lijst van Huawei-gelieerde ondernemingen waar de Amerikaanse overheid gewag van maakt. Het naar buiten komen van deze aanpak, die volgens de VS structureel en kenmerkend is voor Huawei, volgt kort op uitstel van Amerikaanse sancties op het Chinese bedrijf. Bij dat nieuwe uitstel van 90 dagen heeft de Amerikaanse overheid nog wel 46 dochterondernemingen van Huawei op de zwarte lijst gezet, die dus op 19 november van kracht wordt. In totaal staan nu meer dan 100 Huawei-gelieerde bedrijven op de zwarte lijst.
De beschuldiging van moedwillige schending van sancties middels stiekeme dochterbedrijven onderbouwt het verzoek dat de VS doet aan Canada voor uitlevering van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. De in Canada opgepakte CFO (en dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei) zou Amerikaanse banken hebben misleid over bedrijfsactiviteiten in een land als Iran dat op de zwarte lijst van de VS staat.
Meng zou zeker 100 miljoen dollar aan business hebben doorgesluisd via het Iraanse Skycom, wat volgens Justitie in wezen een dochter van Huawei is. Huawei spreekt de beschuldigingen tegen, net zoals het ontkennend reageert op recente onthullingen van The Wall Street Journal dat het bedrijf Afrikaanse regimes zou hebben geholpen met surveillance, censuur en spionage middels spyware. Huawei ontkent en stelt de oneerlijke aanvallen op het bedrijf te zullen weerstaan.
Leven of dood voor Huawei
Oprichter en CEO Ren Zenghei heeft eerder in een interne memo al oorlogstaal geuit: dat zijn bedrijf flink moet reorganiseren om een 'onoverwinnelijk leger' te creëren zodat het de Amerikaanse maatregelen kan overleven. Volgend op de uitbreiding van de Amerikaanse banlijst heeft hij werknemers gewaarschuwd dat er sprake is van een 'leven of dood crisis' voor het bedrijf, schrijft zakenblad Forbes. In die nieuwe interne memo draagt hij personeel op om 'commando squads' te vormen voor het verkennen van nieuwe projecten. Bij succes kan dan promotie tot 'bedrijfscommandant' volgen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee