Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple, Amazon en Google bij de minst transparante bedrijven ter wereld

Transparency International nam 105 aan de beurs genoteerde bedrijven de maat aan de hand van drie ctriteria:
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock
  • de mate van openheid over de eigen anticorruptiemaatregelen - inclusief omkopingspraktijken, commissies, bijdragen aan politieke partijen en bescherming van klokkenluiders;
  • de inzichtelijkheid van het bedrijf en de samenstellende delen van de holding; en
  • de openheid van zaken op het niveau van de afzonderlijke landen waar een bedrijf actief is.

De scores op deze criteria heeft Transparancy International samengevat in een rapportcijfer. Het hoogste cijfer krijgt StatOil, een 8,3. Van de IT-bedrijven die het heeft onderzocht, scoort geen enkel een echte voldoende. SAP komt wel heel dichtbij, met een 5,8. Het is het 35e bedrijf op de ranglijst. Alle andere IT-bedrijven scoren een duidelijke onvoldoende: eerstvolgende is HP, met een 4,8.

Meeste IT-bedrijven scoren slecht

Amazon, Google en Apple zijn terug te vinden bij de laatste 15, met respectievelijk een 2,8, een 2,9 en een 3,2. Microsoft en Cisco doen het maar weinig beter, met een 3,4. Ook IBM, Intel en Oracle scoren minder dan een 5. Het ontbreken van verslaglegging per land speelt daarbij een rol. Maar geen van de onderzochte bedrijven is erg dol op het publiceren van landencijfers. StatOil doet het daarin het beste met een score van 50 procent; bij de rest is 25 procent al top.

De lage klassering van Amazon, Google en Apple is dan ook vooral te wijten aan het gebrek aan transparantie in de organisatie, en aan de onduidelijkheid over de bestrijding van corrupte praktijken.

Overheden, aandeelhouders zouden moeten ingrijpen

Transparency International adviseert overheden op basis van dit onderzoek, om rapportage op landenniveau verplicht te stellen en bedrijven te dwingen openheid van zaken te geven over andere bedrijven waarmee ze gelieerd zijn. Aandeelhouders zouden meer informatie moeten eisen over de bestrijding van corrupte praktijken, en de transparantie van bedrijven zou ook een grotere rol moeten spelen bij de beoordeling door kredietbeoordelaars en accountants - juist ook vanwege de risico's die besloten kunnen liggen in gebrek aan inzet op dat terrein.

Het rapport 'Transparency in Corporate Reporting: Assessing the World’s Largest Companies' is in te zien op de website van van Transparency International.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in