Overslaan en naar de inhoud gaan

Consumentenbond veegt de vloer aan met beveiligingssoftware CA en Microsoft

De Consumentenbond testte veertien beveiligingspakketten, waarvan twaalf ook uitgerust zijn met firewall en blokkering van phishingsites. De pakketten werden gedraaid op een up-to-date gebrachte Windows XP-computer met 3 gigahertz Intel-processor en 1 gigabyte geheugen. Daarop werden bij alle pakketten 1709 stuks Trojaanse paarden, rootkits, wormen, macrovirussen, bestandsvirussen, bootvirussen en spyware losgelaten, waaronder vijftien gloednieuwe virussen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Bij een norm van niet meer dan 2 procent van de malware mogen missen scoort geen één pakket op alle fronten goed, constateert de Consumentenbond. Alleen Gdata Internet Security 2008 en het gelijknamige pakket van F-Secure komen daar voor alle soorten malware in de buurt. GData bevalt van de twee het best vanwege het gebruiksgemak. Overigens legt het pakket wel een groot beslag op de pc; bij het scannen van bestandsbijlagen bij e-mail legt het pakket een zo grote belasting op de processor, dat die even andere taken weigerde. Datzelfde geldt ook voor Bitdefenders Internet Security 2008, dat door de Consumentenbond ook boven nummer drie F-Secure wordt geklasseerd wegens hoger gebruiksgemak.

Zeven pakketten laten zoveel malware door dat de naam beveiligingspakket volgens de Consumentenbond eigenlijk lachwekkend is. Het gaat daarbij om Avira Antivir, Internet Security 2008 van Trend Micro, Norton, Panda, Smart Security 3.0 van Eset, en de genoemde pakketten Microsoft en CA. De pakketten van Microsoft en CA bungelen hierbij onderaan.

Overigens blijken alle pakketten sterk afhankelijk van het bijwerken van de database met virussignalementen. Van de vijftien nieuwe virussen herkende het beste pakket nog niet de helft.

Tests zoals de Consumentenbond die publiceert zijn erg omstreden. De leveranciers van virusscanners menen dat de resultaten vaak erg gekleurd worden door de selectie van malware die de testers maken. Daardoor zouden de tests geen goed beeld geven van de prestaties 'in het echt'. Die stelling krijgt wel enige plausibiliteit als men de verschillen tussen verschillende tests bij de discussie betrekt. Leveranciers en testers werken momenteel aan het opstellen van een teststandaard voor virusscanners.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in