Overslaan en naar de inhoud gaan

ECB wil nieuwe digitale euro uitgeven

De Europese Centrale Bank wil een nieuwe publieke digitale munt uitgeven die een aanvulling gaat vormen op de huidige euro, die in de handen is van private banken en gebaseerd is op cash.
Gebouw van de Europese Centrale Bank
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

De nieuwe digitale munt moet een vangnet vormen voor het geval alle private banken omvallen, het cash-geld helemaal verdwijnt - zoals in vele landen snel gebeurt - en om een nieuw instrument te hebben voor betrouwbare monentair politiek, zegt ECB-woordvoerster Alexandrine Bouilhet.

De huidige manier waarop digitaal met de euro wordt afgerekend is in feite privaat geld van de afzonderlijke banken, waar de ECB slechts in beperkte mate controle over kan uitoefenen. De nieuwe digitale euro moet meer zekerheid en dus vertrouwen gaan bieden. Over de technologie achter de nieuwe munt is nog geen besluit genomen. Dat zou blockchain kunnen zijn, maar ook een uitbreiding van de al bestaande TIPS-infrastructuur. Deze TARGET Instant Payment Settlement kan sinds november 2018 door individuen en bedrijven worden gebruikt om geldbedragen uit te wisselen onafhankelijk van de openingstijden van hun eigen bank. TIPS is een uitbreiding op TARGET2 dat is opgezet om snel grote bedragen tussen banken heen en weer te sturen.

Blockchain is een optie

Bouilhet: "Het gebruik van blockchain is een optie voor de nieuwe digitale euro, maar is een decentraal systeem. De ECB wil liever toe naar een centraal systeem dat onder direct toezicht staat. Maar de opties moeten worden afgewogen in een een publieke consultatie en een testperiode die nog volgen."

De introductie van de digitale euro is de uitkomst van overleg van experts van de ECB en 19 nationale banken waarin diverse scenario's werden bedacht waardoor de ECB buitenspel zou komen te staan. Dat zou gebeuren bij sterke afname van het gebruik van contant geld. In dat geval krijgen de commerciële banken een grote invloed op het huidige digitale geldverkeer. Maar de opkomst van een sterke internationale digitale munt zoals bijvoorbeeld de Libra of een andere cryptocurrency, zou problemen op kunnen leveren met de regelgeving en financiële stabiliteit en consumentenbescherming.

De introductie van een eigen ECB-digitale euro kan zorgen voor een simpele universeel geaccepteerde, risicoloze en vertrouwde betalingsmethode, stelt de ECB in een verklaring. Maar er zijn ook nog uitdagingen om op te lossen. Daarvoor gaat de ECB in gesprek met onder meer de kennisinstellingen, de financiële sector en lokale autoriteiten in de lidstaten om uitwerking van details te bespreken. De publieke consultatie begint op 12 oktober.

De naam 'Digital Euro' is geen werktitel hoewel deze wat verwarring kan opleveren naast de digitale betaalmethoden met de gewone euro die de banken nu bieden. Volgens Bouilhet is de naam 22 september gedeponeerd bij het European Union Intellectual Property Office.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in