Overslaan en naar de inhoud gaan

Google doet voorstel in mededingingszaak

In de slepende zaak van de Europese Commissie tegen Google heeft de zoekgigant nieuwe voorstellen ingediend om een boete wegens concurrentievervalsing te ontlopen.
Vlag Europa
© Europa
Europa

De al bijna 3 jaar durende zaak van de Europese Commissie draait om de enorme macht van Google, dat 90% van alle Europese zoekopdrachten vervult, om de resultaten naar zijn hand te zetten. Concurrenten klagen dat Google eigen diensten en die van partners veel hoger plaatst dan resultaten van concurrenten en niet-geaffilieerde bedrijven. Google kan een boete tegemoet zien die kan oplopen tot 4 miljard dollar, als de Europese Commissie tot de conclusie komt dat het bedrijf de Europese mededingingswetten heeft overtreden.

Veranderingen

De nieuwe voorstellen worden de komende 4 weken door concurrenten, klagers en andere door de Europese Commissie aangewezen belanghebbenden beoordeeld. Google stelt voor in de zoekresultaten duidelijk aan te geven welke diensten van het bedrijf zelf zijn en daaronder tenminste 3 links naar betalende concurrenten weer te geven. De prijs voor die advertentieruimte gaat omlaag van 10 eurocent naar 3, en de adwords mogen specifieker zijn dan in een eerder voorstel. Daarnaast zouden de nieuwe regels nu gaan gelden voor zoekopdrachten vanuit alle mogelijke zoekvensters en de adresbalk, in plaats van alleen vanaf Googles homepage. Ook kunnen bedrijven er nu voor kiezen om hun elders verzamelde gebruikersbeoordelingen niet te laten weergeven in bijvoorbeeld Google Maps. Voorheen kon dat alleen door zich volledig te onttrekken aan de zoekmachine, en dus ook in de gewone resultaten niet getoond te worden.

Onvoldoende

Een vertegenwoordiger van een groep klagers, waaronder Microsoft, vindt dat Google zich richt op symptoombestrijding en geen principiële stappen onderneemt om de zichtbaarheid van zijn concurrenten te vergroten. Andere klagers zien ook geen significante veranderingen ten opzichte van eerdere voorstellen. EU-commissaris Almunia van Mededinging hoopt niettemin de schikking begin volgend jaar rond te hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in