Overslaan en naar de inhoud gaan

Google weigert 930 miljoen Android-klanten terwille te zijn

Eerder deze maand bond Tod Beardsley de kat de bel aan. Beardsley had van een bron begrepen dat Google geen patches meer zal ontwikkelen voor de WebView-versie in Android 4.3 en ouder. Dat was voor hem reden om een beroep op Google te doen om het beleid te wijzigen. Op dit moment draait volgens Googles eigen cijfers pas 40 procent van de Android-toestellen op versies 4.4 en hoger.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

930 miljoen Android-toestellen die nog wel in gebruik zijn, laat Google daarmee in de kou staan, voerde Beardsley als argument aan.

Googles Adrian Ludwig laat via Google+ weten, dat Google aan die oproep geen gehoor zal geven. Het gaat hier om 5 miljoen regels code waaraan honderden ontwikkelaars nog elke maand duizenden nieuwe bijdragen leveren. In sommige gevallen vergt het aanbrengen van een patch aan een twee jaar oude zijtak van WebKit [waarop WebView gebaseerd is - red] veranderingen aan significante delen van de code. Dat is niet langer op praktische wijze veilig te doen, schrijft Ludwig.

Gebruikers en app-ontwikkelaars moeten in actie komen

Volgens Ludwig verdwijnt het probleem vanzelf naarmate meer en meer mensen overstappen op de jongste versies van Android, hetzij door te upgraden, hetzij doordat ze een nieuw toestel kopen. In de tussentijd zouden gebruikers van de toestellen met niet langer ondersteunde WebView-versies gebruik kunnen maken van browsers als Chrome en Firefox, die wel regelmatig een update krijgen. Dat beschermt tegen bekende en toekomstige gevaren, aldus Ludwig.

Software-ontwikkelaars kunnen gebruikers van hun app beschermen door alle 'best practices' op het gebied van veilig programmeren in acht te nemen, alleen vertrouwde content te laten laden in hun app (uit lokale bron of via een https-verbinding) en in gevallen dat ook met het open internet gecommuniceerd moet worden, hun eigen weergavemodule te ontwikkelen.

Ludwigs bijdrage heeft een levendige discussie doen losbarsten op Google+. Naast mensen die begrip tonen, vragen nogal wat commentatoren zich af waarom Microsoft en Apple wel in staat zijn hun software langduriger te onderhouden, en Google niet. Ook gaat Ludwig wel erg makkelijk voorbij aan het feit dat gebruik van Chrome of Firefox niet helpt bij het beschermen van apps die WebView gebruiken, luidt de kritiek, terwijl de suggestie aan softwareontwikkelaars om dan maar hun eigen weergavemodule te ontwikkelen als weinig serieuze optie wordt gezien.

Patchbeleid verduidelijkt

Ludwig maakt en passant wel duidelijk waar kopers van Android-toestellen en ontwikkelaars van apps in de toekomst op kunnen rekenen. Google levert patches voor de actuele vertakking van Android in het Android Open Source Project en zal Android-partners voorzien van patches voor ten minste de laatste twee belangrijke versies van het besturingssysteem. Bij de volgende release van Android behoudt Google zich, met andere woorden, het recht voor om de KitKat-versie niet langer te patchen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in