Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM geeft Symphony-code aan OpenOffice.org-project

Het besluit werd bekendgemaakt door IBM’s Open Document Format architect Rob Weir, aan de vooravond van het ODF Plugfest in Berlijn. 'IBM is geen voorbeeldig gemeenschapslid geweest wat openOffice.org betreft. [..] We lieten Symphony in principe voortbestaan als fork; we gaven soms wel code terug, maar dat deden we niet goed of vaak. We willen de aanpak veranderen, en de frisse start bij Apache is daar een goede gelegenheid voor', schreef Weir in de bekendmaking.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

3 miljoen regels code
Praktisch bezien geeft IBM de code van de standalone-versie van Symphony aan de deelnemers van het Apache OpenOffice.org-project. Het zou daarbij gaan om zo’n 3 miljoen regels code. Daarnaast stelt het ontwikkelaars beschikbaar om te evalueren hoe de Symphony-code in openOffice.org kan worden ingebouwd – als de projectleden daartoe besluiten. En het probeert een nieuw project te initiëren onder de hoede van de Apache Software Foundation voor de ODF Toolkit. Doel is nieuwe, lichtgewicht toepassingen voor documentverwerking te bouwen.

IBM lanceerde Symphony in 2007, op basis van OpenOffice.org-code, als tegenhanger van Microsofts Office. IBM heeft behoorlijk gesleuteld aan de code die het overnam, onder andere op het gebied van de gebruikersinterface, de snelheid, de robuustheid en de compatibiliteit met Microsoft Office qua bestandsformaten.

Te laat om breuk te voorkomen
IBM zet deze stap te laat om te voorkomen dat er verschillende versies van de OpenOffice.org-codebasis blijven circuleren. Oktober vorig jaar splitste The Document Foundation zich af van het OpenOffice.org-project, vooral vanwege de te dominante rol van één leverancier – eerst Sun, later Oracle – in het project. Veel van de ontwikkelaars van OpenOffice.org kozen ervoor hun werk voort te zetten binnen The Document Foundation. Die brengt nu regelmatig nieuwe releases uit van wat ze noodgedwongen - Oracle had de rechten op de naam - LibreOffice noemt.

Toen Oracle in juni besloot om OpenOffice.org af te staan, koos het verrassend genoeg niet voor The Document Foundation, maar voor de Apache Software foundation. Cor Nouws, die vanuit Nederland een prominente rol speelt in The Document Foundation, zei toen in Automatisering Gids dat de werkelijke reden voor die keus gezocht moet worden in de voorkeur van IBM. Anders dan The Document Foundation gebruikt de Apache Software Foundation een licentiemodel dat het mogelijk maakt code te gebruiken zonder de wijzigingen daarin terug te geven aan het opensourceproject. “Het past ook in IBM’s gedrag in het verleden. IBM heeft wel altijd meegedraaid in OpenOffice.org, maar was bepaald niet scheutig met bijdragen aan de code”, zei Nouws. Het mag dan ook opmerkelijk heten dat IBM nu ineens wel een grote hoeveelheid code doneert.

Publicatiedatum nieuwe versie nog ongewis
Of dat het OpenOffice.org-project bij Apache een impuls geeft, moet nog blijken. Het project bevindt zich nog in de opstartfase, blijkt uit de meest recente blog over het project van 9 juli. Een publicatiedatum voor een volgende versie van OpenOffice.org is not niet vastgesteld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in