Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel toont smartphone met Medfield-chip

De smartphone die Intel toonde op een bijeenkomst voor investeerders had veel weg van een iPhone, de succesvolle smartphone van Apple. Het toestel maakt gebruik van Android als besturingssysteem. Intel heeft ook varianten van de Medfieldchip voor tabletcomputers met aanraakschermen van 7 en 10 inch ontwikkeld.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Intel verwacht dat de eerste smartphones met de Medfieldchip begin 2012 in de winkel liggen. De eerste generatie heeft een enkele verwerkingskern (core), terwijl concurrenten zoals de Nvidia Tegra 2 en de Apple A5 al met 2 cores zijn uitgerust. Wel komt Intel later dit jaar alsnog met een dual-coreversie van Medfield.

Overstap naar 22 en 14 nanometer versneld
Voor de eerstvolgende generatie Atoms gebruikt Intel een spoorbreedte van 32 nanometer. De bestaande Atoms worden nog in 45 nm geproduceerd. Het bedrijf verwacht in 2013 of 2014 pas goed partij te kunnen bieden aan energiezuinige concurrenten in het segment van smartphones en tablets door de overstap naar 22 nm (codenaam Silvermont) en vervolgens 14 nm (codenaam Airmont).

Intel ontwikkelt de volgende Atom-generaties volgens topman Paul Otellini in een hoger tempo om eerder de concurrentie aan te kunnen gaan met ARM en andere ontwerpen die spaarzaam met energie omspringen.

Tijdverlies door stukgelopen alliantie met Nokia
Volgens CEO Paul Otellini heeft Intel tijd verloren door te gokken op een alliantie met het Finse Nokia. Samen ontwikkelden ze voor mobieltjes het besturingssysteem MeeGo, maar Nokia besloot begin dit jaar een andere weg in te slaan met Windows Phone 7. Ook Intel moest daardoor de bakens verzetten. Begin volgend jaar hoopt Intel een nieuwe hardwarepartner voor zijn Medfieldchip te kunnen presenteren, zei Otellini.

De meestverkochte typen microprocessors van Intel gebruiken standaard 35 tot 40 watt. Het bedrijf hoopt dat binnen enkele jaren voor notebooks te kunnen terugdringen tot circa 15 watt. Dat pakt zowel gunstig uit voor batterijgevoede draagbare pc’s als voor servers in het datacenter. Verder werkt Intel aan 'systems on chip '(Soc's) met een ennergieverbuik dat uiteenloopt van minder dan 1 watt tot bijna 10 watt.

Intel wil licentie op ARM-ontwerp niet gebruiken
Otellini zei op de bijeenkomst met investeerders dat Intel weliswaar een licentie heeft op de chiptechnologie van ARM, maar niet van plan is daar gebruik van te maken. De reden is dat Intel zijn winstmarges niet wil aantasten door royalty’s aan ARM te moeten betalen. Daarom borduurt ’s werelds grootste chipmaker liever voort op zijn eigen x86-architectuur.

Dadi Perlmutter, hoofd van de Intel Architecture-afdeling, erkent dat de processors van ARM veel minder energie gebruiken dan die van Intel zolang ze in rust zijn. Maar tijdens het uitvoeren van veeleisende taken zoals videoweergave zouden processors zoals Medfield juist beter presteren. In 2010 voorspelde Perlmutter nog dat in 2010 minstens één fabrikant een smartphone met Intelprocessor zou introduceren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in