Overslaan en naar de inhoud gaan

Partner voelt zich genomen door Microsoft

tuCloud levert klanten virtuele Windows-desktops met extra beveiliging. De licentievoorwaarden die Microsoft stelt, beperken de markt voor dergelijke diensten tot de grotere bedrijven. Voor Windows 7 geldt namelijk dat de kopieën daarvan voor iedere klant op aparte hardware moeten draaien - wat een van de grote besparingsmogelijkheden van cloud computing teniet doet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

En klanten moeten zelf een licentie op de Microsoft-software hebben, in de vorm van Software Assurance of Virtual Desktop Access Licenses, wat de kosten sterk verhoogt. tuCloud houdt zich zelf strikt aan die voorwaarden en dat wordt twee- tot driemaal per jaar door Microsoft gecontroleerd.

Bij OnLive, dat sinds enkele weken voor iOS en Android een Windows Desktop met Office in de cloud aanbiedt, is daarvan kennelijk geen sprake. OnLive biedt die Windows-omgeving aan in een gratis variant en een betaalde variant met extra diensten. Bij geen van beide wordt gecontroleerd of de klant over de vereiste licenties beschikt en er is geen enkele reden om te veronderstellen dat Onlive voor iedere klant aparte hardware aanschaft.

Microsoft onderneemt geen actie

Nadat Gartner in een advies zijn klanten waarschuwde voor de risico's van deze constructie, reageerde Microsoft wel met een blog waarin het zijn licentiebeleid nog eens uiteen zette. Maar juridische actie bleef uit. 'We treden in overleg met OnLive', heette het in het blog. Maar tot op heden heeft dat niet in beëindiging van OnLives clouddienst geleid of tot verduidelijking van de kant van Microsoft hoe de licentieconstructie met OnLive in elkaar steekt.

Oneerlijke concurentie

Directeur Guise Bule van tuCloud vindt dat er zo sprake is van oneerlijke concurrentie. Om Microsoft te dwingen klaarheid te brengen in deze zaak, gaat hij nu ook een OnLive-achtige dienst brengen. DesktopsOnDemand, heeft Bule dat gedoopt. Die in een apart bedrijf ondergebrachte dienst moet Microsoft uitlokken een rechtszaak te beginnen. Zolang Microsoft geen actie onderneemt tegen OnLive, ziet Bule die met vertrouwen tegemoet. En als Microsoft dat wel doet, of een nieuwe licentievorm beschikbaar maakt waar tuCloud ook gebruik van kan maken, staakt Bule zijn initiatief.

Bule heeft voor DesktopsOnDemand zelf 100.000 dollar vrijgemaakt; enkele niet bij name genoemde concullega's van Bule hebben ook geld gefourneerd. Dat moet voldoende zijn om 1000 desktops enkele maanden 'on demand' te laten draaien. Daarna laat Bule het bedrijf ter ziele gaan. "Je kunt op deze leest geen echt bedrijf schoeien, omdat het illegaal is", aldus Bule.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in