Facebook bewaart ook wat je niet post
Facebook is niet alleen
Ook Google slaat bijvoorbeeld alles wat een gebruiker intypt, meteen op. Ook om in geval van storing de ingevoerde informatie toch nog beschikbaar te hebben. Dat is een legitiem, zij het tamelijk zwak argument. Het wordt vervelend wanneer derden toegang hebben tot die opgeslagen informatie.
Proefschrift
Die toegang is er inderdaad, zo blijkt uit een proefschrift dat is geschreven door twee medewerkers van Facebook, Sauvik Das, een student op Carnegie Mellon en stagiair bij Facebook, en Adam Kramer, zoekwetenschapper bij Facebook. Zij schreven een stuk over 'zelfcensuur', die optreedt wanneer gebruikers besluiten om een tekst toch maar niet op hun Facebookpagina te zetten.
Tegenmaatregelen
Gebruikers kunnen niet veel doen tegen deze vorm van opslag, ze kunnen alleen kiezen voor een omweg. Namelijk: typ een tekst in een andere applicatie en plak het resultaat alleen in Facebook als je helemaal zeker van je zaak bent. Dus: eerst typen in Word, de tekst dan zo nodig even laten bezinken en pas dan via knip-en-plak alles overhevelen naar Facebook. De meeste gebruikers reageren echter te snel en voor hen is deze maatregel veel te omslachtig.
Kleine lettertjes
Zoals altijd is ook deze manier van werken min of meer aangekondigd in de gebruikersovereenkomst van Facebook: die lange lap tekst die niemand eigenlijk ooit leest en die wordt goedgekeurd door op 'accept' te klikken. In die voorwaarden staat, dat Facebook het recht heeft om nota te nemen van handelingen die een gebruiker uitvoert tijdens iedere interactie met Facebook.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee