'iTunes-boeken, -platen en -films kun je straks uitlenen en doorverkopen'
Dat valt af te leiden uit patentaanvragen van Apple uit 2011 en 2012 waar het U.S. Patent and Trademark Office de details van heeft gepubliceerd. Officieel hebben deze betrekking op het beheren van de geautoriseerde overdracht van digitale content tussen eindgebruikers. Kern van de technieken die Apple beschrijft is, dat de gebruiker die zijn recht aan een ander overdraagt, zelf niet meer kan beschikken over het werk in kwestie.
Producenten kunnen wel grenzen stellen
Apple ziet in de methode van overdracht verschillende varianten: rechtstreeks van apparaat naar apparaat, via de oorspronkelijke verkoper of via een andere tussenpersoon. Dat laatste impliceert dat producenten van boeken, muziek en films in de digitale vorm grenzen kunnen stellen aan de mogelijkheden tot uitlenen en of doorverkoop. De uitgever kan bijvoorbeeld bepalen dat een boek niet binnen een half jaar mag worden doorverkocht, dat er een minimumprijs geldt bij doorverkopen, of dat hij bij doorverkoop recht heeft op een deel van de opbrengst.
De uitgeverij, de muziekindustrie en de filmwereld kunnen uitlenen en doorverkopen dus nog steeds frustreren. Maar Apple heeft met iTunes natuurlijk wel bewezen dat de mogelijkheid om grip te houden op wat er gebeurt met hun producten, cruciaal is om de media-industrie tot medewerking in de digitale economie te bewegen.
Amazon wist al eerder een patent te verwerven op een systeem met een vergelijkbaar doel. Die patenten kunnen overigens zo goed als waardeloos worden als Redigi in het gelijk wordt gesteld in een rechtszaak die de Amerikaanse muziekindustrie tegen het bedrijf voert. Bij Redigi kan men al zijn op internet aangeschafte muziek te koop zetten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee