'Pinnen moet kunnen in elke winkel'
Pinnen van kleine bedragen aangemoedigd
Het is de laatste paar jaar hard gegaan met elektronisch betalen. Bij het vorige onderzoek door de stichting waren de bestedingen in contanten en met pinbetalingen nog ongeveer gelijk. De opmars van betalen met pin heeft in versneld tempo doorgezet sinds de banken ook het betalen van kleine bedragen met de pinpas aanmoedigen, onder meer om veiligheidsredenen.
In 2009 had nog iets minder dan 10 procent van de kleinere winkeliers geen pinautomaat op de toonbank staan. Dat aantal is nu dus ongeveer gehalveerd.
Oproep aan restgroep om ook pinautomaat te nemen
Detailhandel Nederland zou graag zien dat ook die resterende 5 procent alsnog een pinautomaat neemt. Om de kosten hoeven ze het niet te laten. Inclusief alle kosten is een winkelier gemiddeld 21 eurocent kwijt aan een pinbetaling en 24 cent aan een contante betaling. In de beginjaren van het pinnen lagen de kosten voor de winkelier – waaronder huur of aanschaf van de automaat, telecomkosten en transactiekosten bij de bank – nog veel hoger.
Ongeveer 200 winkels in Nederland accepteren helemaal geen contant geld meer. Voorbeelden zijn de wijnwinkels van Grapedistrict en de duurzame supermarkt Marqt, met 7 filialen in 4 steden in de Randstad.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee